A Fidesz ingyenes tömegközlekedést, a DK Lánchíd megnyitását kéri a főpolgármestertől, miközben lezárták a fél várost

Mindenki másképp intézné az árvízvédelemmel kapcsolatos feladatokat. A Fidesz szerint átmenetileg ingyenessé kéne tenni a tömegközlekedést, a DK szerint pedig meg kellene nyitni az autós forgalom előtt a Lánchidat.

2024. szeptember 17., 16:40

Szerző:

„Az árvíz miatt le kellett zárni a rakpartokat, emiatt lelassult a közlekedés Budapesten. Kérjük Karácsony Gergely főpolgármestert, tegye lehetővé, hogy a BKK járatait mindenki ingyenesen használhassa a rakpart lezárása idejére, ezzel ösztönözve az autósokat, hogy a közösségi közlekedést válasszák” – javasolta Szentkirályi Alexandra, a Fidesz budapesti elnöke a Facebookon. Nem az ingyenes tömegközlekedés az egyetlen megoldási javaslat az árvíz okozta közlekedési nehézségekre.

A DK is a rakpartok lezárására hivatkozik a közleményében, de másképp kedvezne az autósoknak: „A kaotikus forgalmi helyzet miatt a Demokratikus Koalíció azt kezdeményezi, hogy a főpolgármester ideiglenesen nyissa meg a személyautók előtt a Lánchidat”.

Országosan útlezárásokra kell számítani

Az árhullám miatt több országos közúton is korlátozásokat vezetett be a Magyar Közút, a következő napokban elsősorban a Duna mentén számíthatnak további útlezárásokra a közlekedők. Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Pest vármegyében nemcsak a Duna, hanem a mellékfolyók mentén is lesznek útlezárások az árvízi védekezés vagy az elöntött területek miatt. A 10-es út Facebook csoportban arra hívják fel a figyelmet, hogy a Duna áradása miatt már hétfőn este lezárták az esztergomi Nagy Duna sétányt, így a Mária Valéria híd jelenleg csak a belváros felől, a Lőrinc utcán keresztül érhető el.


A 11-es út Tát és Esztergom közötti szakaszát  kedden 10 órakor szintén lezárták.


Gátépítés miatt félpályás útzár van érvényben az 111-es út Esztergom-Kertváros és Esztergom közötti szakaszán, ezt az utat végül szerdán 18 órától teljesen lezárják.


A korlátozások miatt aki Esztergomba szeretne eljutni, az a 117-es úton, vagy a 10-es úton, Dorog felől juthat el Esztergom-Kertvárosba, majd a 117-es úti benzinkútnál lévő kereszteződésnél lehet balra kanyarodni a Suzuki útra. 


Süttő és Neszmély között szerdán reggel 7 órától lezárják a 10-es utat, szerdán 8 órától Esztergom felől nem lehet majd eljutni Pilismarótra sem.


Arra kérika lakosságot, hogy a korlátozások miatt körültekintően közlekedjenek és számoljanak azzal, hogy a menetidő akár 25-30 perccel is hosszabb lehet a megszokottnál.

Amint arról a 168.hu is beszámolt, a vámosszabadi határátkelőhöz vezető szakaszon is teljes útzárat rendeltek el. Az aktuális információkat az Útinform oldalán érik el az autósok.

Szerdán lezárják a H5-ös HÉV alagúti szakaszát, és a tömegközlekedés rendje is változik

A BKK közleménye szerint az árvíz miatt újabb intézkedésként szerdán lezárják a H5-ös HÉV alagúti szakaszát, a szerelvények üzemkezdettől a Batthyány tér helyett csak a Margit híd, budai hídfőig, a felszínen kialakított, ideiglenes végállomásig járnak.

A szerelvények megváltozott menetrend szerint, Szentendre/Békásmegyer felől a Margit híd, budai hídfő állomásig járnak. A Margit híd, budai hídfőnél a vonatokra a felszínen kialakított, ideiglenes végállomásnál lehet felszállni. Hozzáteszik: szerdától a Margit hídnál, a HÉV-megállóhoz vezető lépcsőket lezárják, azok nem használhatók. A következő napokban a Batthyány téren a Duna felőli, a villamosmegállókhoz vezető lépcsőknél homokzsákokat helyeznek el, ezért azokat nem lehet majd használni, a felszín a buszvégállomásra vezető lépcsőn érhető majd el.

Lezárják a Margit híd HÉV-végállomás peronján áthaladó kerékpárutat is. Ezen a szakaszon biciklivel nem lehet áthaladni, a BKK az Árpád fejedelem úti kerékpársáv használatát javasolja.

A Duna magas vízállása miatt

  • lezárták a Margitsziget mindkét bejáróját, azokon sem személyautók, sem a BKK járatai nem hajthatnak be. A sziget csak északról, az Árpád híd felől közelíthető meg és onnan is kizárólag gyalog.
  • A 26-os autóbusz nem közlekedik a Margitsziget lezárása miatt.
  • A 4-es és a 6-os villamos nem áll meg a Margitszigeti megállóban.
  • Lezárták a budai alsó rakpartot a Mozaik utcától a Rákóczi hídig, valamint a pesti alsó rakpartot a Dráva utcától a Közraktár utcáig.
  • A 2-es a 2B és a 23-as villamosok két szakaszon közlekednek: a Jászai Mari tér és a Széchenyi István tér, valamint a Március 15. tér és a dél-pesti végállomásaik között. A Széchenyi István tér és a Március 15. tér közötti szakaszon nem jár villamos, és pótlóbusz sem közlekedik. A BKK munkatársai az ideiglenes végállomásokon személyesen segítik az utasok tájékozódását.
  • Módosult a 34-es autóbusz útvonala, a buszok nem érintik a Békásmegyer H és a Rómaifürdő H közötti megállókat. A 34-es busz a 134-es busz útvonalán, a Czetz János utca – Mátyás király út – Batthyány utca nyomvonalon közlekedik.
  • Ugyanez vonatkozik a 934-es éjszakai járatra, amely nem áll meg a Békásmegyer H és a Római úti lakótelep, Varsa utca közötti szakaszon.

A dunai árhullám miatt a BKV leállította 10 hajóját és lezárta 17 kikötőjét. A hajókat és a kikötőket rögzítették, állapotukat folyamatosan ellenőrzik.

(Kiemelt képünk forrása: BKV Zrt. hivatalos Facebook oldala)