Veszélyben az Index függetlensége: a szerkesztőség szétverésétől tartanak a lap munkatársai

2020. június 21., 20:00

Szerző:

Vasárnap este fél nyolc körül átállították a szabadindex.eu oldal szabadságmérőjét "függetlenről" "veszélyben"-re – ez a portál az Index szerkesztőségének tagjaié, amit akkor hoztak létre, amikor a lap tulajdonosi hátterében súlyos változások következtek be.

Most így néz ki tehát: 

Azóta a portál függetlensége egyszer sem kérdőjeleződött meg, noha március végén Vaszily Miklós, a TV2 Csoport elnöke lett a lap hirdetési felületeit értékesítő és több más portált kiadó IndaMedia Csoport új társtulajdonosa. Az IndaMedia Csoporthoz tartozik többek között a napi.hu, a port.hu, a divany.hu, vagy épp a totalcar.hu. Az egyik legfontosabb tagja a csoportnak az Indamedia Sales Kft., a cég, amely az Index – és a csoporthoz közvetlenül tartozó portálok – hirdetési felületeit értékesíti. 

hvg.hu azt írja, a mostani státuszváltás hátterében néhány napja történt események állnak. Az Index vezetésével olyan átalakítási tervet közöltek a héten, amelynek nyomán a szerkesztőség egy részét külsős cégekbe szerveznék ki – az egyik ötletgazda Gerényi Gábor, az Index alapítóinak egyike, aki azonban 2012-ben elhagyta a lapot. Ma már az Azonnali résztulajdonosa és nemrég tanácsadóként jelent meg a lap életében.

A lapnál dolgozók egy része attól tart, a szerkesztőség szétverése lehet a cél.

A hvg.hu úgy tudja, hogy az átszervezés részeként az Index rovatait, vagy ezek egy részét kiszerveznék kisebb cégekhez. Kis túlzással, a lap vezetésével az Index maga csak a címlap lenne, amely mint beszállítóktól rendelne cikkeket a rovatokat tulajdonló cégektől. Dull Szabolcs főszerkesztő és Pusztay András vezérigazgató nem támogatja a tervet.

A lapnál beszélnek arról is, hogy felvetődött Dull és Pusztay menesztése is, de arról nem tudni, hogy ez bekövetkezett volna. A főszerkesztő a hvg.hu-nak annyit mondott, hogy céges ügyekről nem nyilatkozhat. 

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.