Íme, mikor derül ki az idő

A várható időjárás vasárnap éjfélig.

2023. november 11., 16:47

Szerző:

Továbbra is erőteljes a nyugat-keleti áramlás Európa fölött, amellyel egymás után érkeznek a ciklonok és frontjaik a szárazföld középső, illetve keleti területe fölé. Emiatt mozgalmas, változékony idő a jellemző. A Skandináv-félsziget északi felén télies az idő, napközben is 0 fok alatt marad a hőmérséklet. Dél felé haladva ugyanakkor magasabb hőmérsékletet mérnek: a legmelegebb a Földközi-tenger medencéjében van, Spanyolország, Olaszország és Görögország déli részén nem egy helyen 20 fok fölé melegszik fel délutánonként a levegő. 

A Kárpát-medencében a pénteken érkezett front mögött önálló légörvény képződik, és halad északkeleti irányba, ennek hátoldalán szombat estétől szárazabb levegő érkezik fölénk.

A csapadék súlypontjával egyre inkább az ország keleti, északkeleti részére tevődik át, miközben nyugat felől lassanként szakadozik, csökken a felhőzet. Reggelre az északkeleti megyék kivételével – ahol borult marad az ég, és jelentős mennyiségű eső várható, – kiderül az ég.

Vasárnap napközben az északkeleti harmadban is felszakadozik, csökken a felhőzet, ott még a déli órákig előfordul eső, zápor, másutt nagyrészt derült, napos idő várható.

A nyugati, északnyugati szelet gyakran kísérik erős, szombat estig néhol viharos széllökések, majd vasárnap délutánra mérséklődik, és délnyugatira, délire fordul a szél. 

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0, +6 fok között alakul, de a szélcsendes délnyugati tájakon -1, -4 fok valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 8, 13 fok között várható.

(Kiemelt képünk: Kilátás a Budai Várból Pestre 2021. október 13-án. Fotó: Rita Franca / NurPhoto / AFP)

Az elhíresült lombkoronasétány ügyét már az Európai Ügyészség vizsgálja, annak ellenére, hogy Magyarország nem tagja a szervezetnek. Az Integritás Hatóság 324 bejelentésből 40 esetben indított vizsgálatot, és 10 ügyet zárt le. 

Idén nyáron folyamatosan dőlnek meg az előző napi fogyasztási csúcsok, és az időjárás-előrejelzés alapján minden esély megvan arra, hogy a korábbi, 2021-es történelmi csúcsot megdöntsük – nyilatkozott a MAVIR az Economxnak.  A rekkenő hőség elviselésében fokozott szerepet kap a légkondicionálás, ám annak intenzív használata jelentős terhelést ró a magyar villamosenergia-rendszerre.