Erős szelek bántják Magyarországot szerdán

Szerdán az ország nagy részén lesz élénk, erős az észkaias szél, ami majd délután veszít erejéből.

2023. október 3., 18:50

Szerző:

Várható időjárás szerda éjfélig: 

Kora estétől nyugaton egyre több fátyolfelhő jelenig meg. Az esti, éjszakai órákban már vastagabb felhőtömbök is besodródhatnak, hajnalban elvétve gyenge csapadék is lehet. Szerdán egy hidegfront szakadozott felhőzete vonul végig az országon, emellett több órára kisüt a nap, felhősebb időre az ország déli felén számíthatunk. Helyenként kisebb eső, záporeső kialakulhat. Kedden a délies szél időnként megélénkül, majd estétől egyre nagyobb területen északnyugatira fordul a légmozgás, amely a Dunántúlon megerősödik, sőt hajnalban viharossá fokozódik. Szerdán az ország nagy részén lesz élénk, erős az észkaias szél, ami majd délután veszít erejéből – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 10 és 16 fok között alakul, de az északkeleti völgyekben és a Nyírségben néhol ennél pár fokkal hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 18 és 25 fok között alakul.

Időjárási helyzet Európában: 

Nyugat- és Észak-Európa időjárását egy többközéppontú ciklonrendszer alakítja, ennek hullámzó frontrendszere az Ibériai-félszigettől Skandinávián át egészen Izlandig húzódik. Ezen a területen felhős, csapadékos időt figyelhetünk meg, viszont a rendszer előterében meleg légtömeg található. Ennek hatására Spanyolországban, illetve Franciaország egyes részein 30 fok körüli csúcsértékek is előfordulnak, sőt néhol még 35 fok feletti értéket is mérnek. Európa középső részén egy anticiklon okoz nyugodt, napos időt, a reggeli, hajnali órákban pára, illetve köd is kialakul.

Szerda estig a Kárpát-medencébe eleinte meleg, száraz, majd egy érkező hidegfront miatt hűvösebb, nedvesebb levegő érkezik. Átmeneti jelleggel megnövekszik a felhőzet, illetve nagy területen megerősödik az északnyugati szél.

(Kiemelt képünk illusztráció: Forrás: Albrecht Fietz / Pixabay)