Nem viccel az időjárás, újabb figyelmeztetés lépett érvénybe: jön a jégeső

Vágyott már egy kis jégre? A szombati időjárás a nyakába boríthatja. Mindeközben a 40 fokos meleg sem marad el. 

2024. július 12., 14:42

Szerző:

A sok napsütést csak időnként és helyenként zavarja erőteljesebb gomolyfelhő-képződés. Pénteken délután, este főleg északon, északkeleten, éjszaka inkább nyugaton, északnyugaton fordulhat elő zápor, zivatar. Szombaton délután változatosabb lesz az időjárás: délnyugat felől alakulhatnak ki zivatarok, akár heves zivatarok is. Zivataroktól függetlenül a Dunántúlon az északnyugatira forduló szél megélénkül – írja a Hungaromet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 18 és 26 fok között alakul, városokban és vízpartokon lesz a melegebb.


A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton általában 35 és 40 fok között várható, de északnyugaton többnyire csak 31, 35 fok valószínű.

A hidegfront ellenére folytatódik a forróság

A forró, szubtrópusi légtömeg határa Franciaországtól Lengyelországig húzódik. Ennek mentén jelentős számban alakulnak ki felhőszakadással kísért zivatarok. Még a front előterében, az Alpokban és a Kárpát-medencében is előfordultak konvektív gócok.


Az Ausztriában fekvő Köflach településen 93 mm esett, de a tőle távolabb eső Sankt Andraeban is 87 mm-t regisztráltak.


A kontinens legmelegebb része az Ibériai-félszigeten kívül a Balkán-félsziget és a Kárpát-medence, ahol 40 fok közelében alakul a csúcsérték.
Ezzel szemben a Brit-szigeteken többnyire a 20 fokot sem éri el a maximum.


A Kárpát-medence időjárását érintőleges hidegfront alakítja, de hazánk nagy részén folytatódni fog a forróság.

Nem csak a hőség, hanem a zivatarok miatt is figyelmeztető jelzés van érvényben

Ma a déli órákig néhol, délután és kora este elszórtan fordulhatnak elő zivatarok, nagyobb számossággal az ország északkeleti harmadában. Éjszaka sem csengenek le teljesen a zivatarok. Holnap a déli óráktól először a Tiszántúl térségében, majd a délután második felétől nyugat, délnyugat felől alakulhatnak ki zivatarok.

A zivatarokat ma és holnap intenzív csapadék, néhol felhőszakadás, jégeső, viharos szél kísérheti.

Ma este és éjszaka kisebb, holnap késő délután és este már nagyobb eséllyel, elsősorban északnyugaton egy-egy heves zivatar is előfordulhat, melyet erősen viharos széllökés, nagyobb méretű jég kísérhet.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: ASSY via Pixabay)