Időjárás: az ország nagy részén napsütés és pár felhő várható csupán

Így alakul az időjárás a Kárpát-medencében szerda estig.

2023. június 13., 17:37

Szerző:

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Várható időjárás szerda éjfélig:
--------------------------------
Kedden általában sok napsütés várható gomolyfelhőkkel, azonban az északkeleti megyékben több felhő valószínű, és az ukrán határ közelében gyenge eső is eshet. Másutt nem lesz csapadék. Éjszakára jórészt kiderül az ég. Szerdán sok napsütésre számíthatunk a gomoly- és fátyolfelhők mellett, és csak az északi határ mentén van kicsi esély néhol futó záporra, esetleg egy-egy zivatarra. Kedd estig Borsodban és a Tiszántúlon élénk széllökések kísérhetik az északi, északkeleti szelet, estétől már mindenütt gyenge marad a légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 6 és 11 fok között alakul, de az északi völgyekben hűvösebb, nagyobb tavaink partján és a városokban enyhébb lesz a hajnal. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 22 és 26 fok között valószínű.

Időjárási helyzet Európában:
----------------------------
Az Észak-Európa felett található nagykiterjedésű anticiklont továbbra is száraz, viszonylag hűvös levegő tölti ki, arrafelé nem jellemző a csapadék. Ezzel szemben a magasnyomás déli peremén Közép-Európa fölött egy magassági hidegörvénynek köszönhetően, valamint a Mediterráneumban gyakoriak a záporok, zivatarok, amelyeket helyenként felhőszakadás kísér. A legmagasabb nappali hőmérséklet egyre több helyen közelíti meg, illetve éri el a 30 fokot, némileg meglepő módon a kontinens legmelegebb vidékei közé tartoznak a Benelux-államok is, ahol nem ritkák a 31, 32 fokos csúcsértékek sem.

A Kárpát-medence időjárását szerda estig az anticiklon peremén beáramló száraz, viszonylag hűvös levegő alakítja.

(Kiemelt kép: Vitorlás Balatonfüred közelében az őszi napsütésben 2020. október 20-án. Fotó: Vasvári Tamás / MTI)