Vasárnap is folytatódik a gatyarohasztó meleg

Nem ereszt minket a nyár: folytatódik a meleg, és egyelőre nem is tűnik úgy, hogy abbahagyná.

2024. augusztus 24., 13:49

Szerző:

Derült vagy fátyolfelhős lesz az ég, csapadék nem várható. A légmozgás többnyire gyenge vagy mérsékelt lesz. Hajnalra 16, 21 fok közé csökken a hőmérséklet, de a hidegre hajlamos helyeken pár fokkal alacsonyabb, a magasabban fekvő helyeken, vízpartokon, valamint a Dunántúlon helyenként magasabb értékeket is mérhetünk – közölte a Hungaromet. A következő héten kitart a meleg.

A szombati után vasárnap is napos idő ígérkezik fátyol-, illetve főleg a Dunántúlon gomolyfelhőkkel. Csapadék nem várható, legfeljebb késő délután, este az északnyugati határra, Alpokaljára sodródhat be egy-egy zápor, esetleg zivatar. Az északira, északnyugatira forduló szél a Dunántúlon egyre több helyen megélénkül, helyenként meg is erősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 32 és 37 fok között alakul, de a déli tájakon helyenként ennél egy-két fokkal nagyobb forróság is lehet.

Fontos lesz a megfelelő fényvédelem

A következő napokban tehát marad a meleg időjárás, így elengedhetetlen a káros sugárzás elleni megfelelő védelem. Nem könnyű feladat azonban a megfelelő naptej kiválasztása, hiszen számtalan típusú és márkájú termék közül lehet választani. Nemrég Dr. Kelen Ákos, a Dr. Kelen egészségkozmetikumok termékfejlesztő szakgyógyszerésze osztotta meg, milyen szempontok alapján érdemes választani. Először is fontos tudni, hogy a faktorszám a tévhitekkel ellentétben nem azt mutatja meg, hogy hány percig véd a krém, hanem azt, hogy hányszorosára nő a bőr természetes védekezőképessége a készítmény segítségével.

A megfelelő faktorszámú naptej kiválasztása után fontos, hogy azt egyenletesen és elegendő mennyiségben vigyük fel a bőrre napozás előtt. 1,5-2 óránként pedig ismételjük meg a krém vagy spray alkalmazását.

Végül fontos, hogy a megbízható napvédő készítménynek UV-A- és UV-B-védelemmel is rendelkeznie kell. Az UV-B sugarak felelősek a barnulásért, illetve túlzott napozás esetén a napégésért, míg az UV-A sugarak a bőr idő előtti öregedését és egyéb bőrkárosodások kialakulását okozhatják. A faktorszám csupán a készítmény UV-B védelmére utal. A megfelelő UV-A-védelmet külön kis ikonnal kell jelezni a terméken, így erre feltétlen figyeljen, és csak olyan terméket vásároljon, amelyen az UV-A karika jelölés megtalálható. Kiemelten fontos speciális fényvédő készítmény használata az arcra is.

(Kiemelt kép: Arda Kucukkaya / ANADOLU AGENCY / AFP)