Élvezze ki a kirándulóidőt, hamarosan megérkezik az ősz és a csapadék

A kellemes kirándulóidőt kedden töri meg először egy kisebb front, várhatóan hétvégén pedig visszatér az ősz, csapadékkal.

2024. szeptember 22., 16:04

Szerző:

Az ország keleti felén még felhőtlen időre számíthatunk, de a Dunántúl fölé már fátyolfelhők érkeznek. Hajnalban elsősorban a tavak, folyóvölgyek mentén ködfoltok képződhetnek. A légmozgás gyenge vagy mérsékelt marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet döntően 6 és 12 fok között várható, azonban a hidegre hajlamos helyeken ennél több fokkal alacsonyabb értéket is mérhetünk – derül ki a Hungaromet előrejelzéséből. Hétvégén megérkezik az ősz.

Túlnyomóan napos, száraz időre számíthatunk kevés fátyol- és gomolyfelhővel. A délies szél az Észak-Dunántúlon olykor megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 27 fok között alakul.

Visszatér az eső

Az Időkép előrejelzése szerint hétfőn keleten és északkeleten még marad a derült, napos idő, a Dunántúlon és a középső tájakon napközben viszont már fátyol- és gomolyfelhők árnyékolhatnak. Csapadék továbbra sem várható. A dunántúli és középső tájakon többfelé feltámad, északnyugaton néhol felerősödik a déli, délkeleti szél. A legmagasabb hőmérséklet 21 és 27 fok között alakul.

Kedden nyugat felől megvastagszik a felhőzet, és eleinte a Dunántúlon, majd egyre inkább kelet-északkelet felé tolódva záporok, zivatarok kialakulására készülhetünk. A legtovább keleten marad napos az idő. Az élénk déli, délkeleti szélben 21 és 28 fok közé melegedhet a levegő, de a csapadékos területeken pár fokkal hűvösebb lehet.

Szerdán többfelé párásan, ködösen indul a nap. Napközben sok felhő lesz felettünk, és elszórtan várható eső, délután záporok, zivatarok. A délies szél a Dunántúlon és keleten feltámad. Délután 19-25 fok várható. Csütörtökön marad a sok felhő, elsősorban északkeleten fordulhat elő kisebb csapadék. A déli-délnyugati szél megerősödhet, 20-26 fok várható.

Hétvégén, várhatóan péntek este vagy szombaton markáns hidegfront érkezik, lehűléssel, csapadékkal.

Továbbra is nagy szüksége van a földeknek a további csapadékra. A Hungaromet talajnedvesség adatokat rögzítő táblázata szerint az Alföld nagy részén a talaj mélyebb rétegei továbbra is súlyosan szárazak.

(Fotó: MARCUS BRANDT / DPA / AFP)

08:10

Ahogy a tetőzés elhagyta Budapestet, a védekezés fókusza a Duna főváros alatti szakaszára, délre helyeződött át – mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az állami tévében az árvíz kapcsán.