Időjárás: folytatódik a kora nyárias idő

Folytatódik a száraz, kora nyárias idő, rekord közeli maximum-hőmérsékletekre számíthatunk.

2024. április 8., 16:45

Szerző:

 

Kedd estig érdemi változás még nem várható az időjárásban: folytatódik a száraz, kora nyárias idő, rekord közeli maximum-hőmérsékletekre számíthatunk – közölte a hungaromet.hu.

Nyugat- és Észak-Európában ciklonok, valamint légköri frontjaik teszik mozgalmassá, változékonnyá az időjárást. A frontális felhőzónákból többfelé fordul elő eső, zápor, néhol zivatar, sőt Skandinávia északi harmadán nagy területen havazik - ott még fagyos, téli az idő, azonban jelentős enyhülés kezdődött. A kontinens délkeleti felén egy hatalmas kiterjedésű magasnyomás terül el, amely leszálló, szárító légmozgásaival biztosítja a csendes, nyugodt időt. Az anticiklon nyugati, északnyugati peremén igen meleg levegő áramlik dél felől a szárazföld belseje fölé, így a csúcshőmérséklet főként Közép-Európában nagy területen a kora nyarat idézi - több országban is melegrekord dőlt.

Bár az időjárási frontok közelebb kerülnek a Kárpát-medencéhez is, kedd estig érdemi változás még nem várható - folytatódik a száraz, kora nyárias idő, rekord közeli maximum-hőmérsékletekre számíthatunk.

Változó vastagságú fátyolfelhőzet lesz fölöttünk, amely hétfő estig, illetve kedden is szűrheti időszakosan a napsütést. Csapadék nem lesz.

A nappali órákban többfelé megélénkül a déli, délkeleti szél, amelyet hétfőn az északnyugati határ közelében, kedden az Észak-Dunántúlon már nagyobb területen is kísérhetnek erős lökések.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 7 és 12 fok között alakul, de a szeles dunántúli részeken enyhébb, míg a derültebb, hidegre hajlamos helyeken ennél hidegebb is lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 24 és 30 fok között alakul.

(Fotó: 168.hu)

 

A Szabad Európa kiperelte az autópálya-koncessziós szerződés mellékleteit, és kiderült, hogy 15-17 ezer milliárd forintba kerülhet az adófizetőknek az, hogy a kormány kiszervezte a hazai gyorsforgalmiút-hálózat nagy részét. Az üzletet elnyerő hét magántőkealapról kiderült, hogy négy Szíjj László, három pedig Mészáros Lőrinc kormányközeli üzletember százszázalékos tulajdonában van – írja a lap.

Kedden túlnyomóan derült, száraz időre van kilátás. Európa időjárását egy kiterjedt anticiklon befolyásolja. Napközben többfelé megélénkül, kedden a Dél-Dunántúlon időnként meg is erősödik a délkeleti, keleti szél.

Olyan szabályokat akartak bevezetni a koreaiak által vezetett iváncsai akkumulátorgyárban, ami kiverte a biztosítékot a magyar munkavállalóknál. Nem mondják meg, mi az oka, ha rosszul lesznek a dolgozók a munkahelyükön, a szigorú biztonsági előírásokra viszont nagyon odafigyelnek, a telefonok kamerája le van takarva, amit a biztonsági szolgálat ellenőriz is. A Házon kívülnek az iváncsai akkumulátorgyár két dolgozója mesélt arról arc és név nélkül.

Magyarországon tavaly 115 ezer 65 évesnél idősebb magyar dolgozott a nyugdíj mellett. A legtöbben a feldolgozóiparban tevékenykedik, de a kereskedelemben és gépjárműjavításban is szép számmal dolgoznak az idősek.