Szombaton is marad a meleg és szeles időjárás

Nagyon meleg lesz a hétvégén. 

2024. április 5., 16:46

Szerző:

Szombaton is marad a meleg és a szeles időjárás. Éjszaka nyugat, északnyugat felől erősen megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, hajnalban az északkeleti határnál már előfordulhat kisebb eső, zápor. Szombaton napközben a vastagabb, zártabb felhőtakaró kelet, délkelet felé elhagyja az országot, mögötte főleg délutántól egyre nagyobb területen napos, fátyolfelhős időre van kilátás. Az északkeleti tájakon kevés helyen valószínű eső, zápor, délután esetleg egy-egy zivatar is kialakulhat. A nyugatias szél időnként megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 7 és 12 fok között várható.

A Dunántúlon ígérkezik a legtöbb napsütés, másutt vastagabb fátyol-, illetve gomolyfelhők zavarhatják a napsütést. Az északkeleti részeken eső, záporok kialakulhatnak. A nyugatias szél helyenként élénk, néhol erős lesz. Délután sokfelé kora nyárias időre számíthatunk, 21 és 27 fok közé melegszik a levegő, az alacsonyabb értékeket északkeleten és az Északi-középhegységben mérhetjük – írja az Időkép

Dél-Európa fölött anticiklon helyezkedik el, hatására napos, száraz, az átlagosnál melegebb idő jellemző. Különösen az Ibériai-félsziget fölé érkezik dél felől nagyon meleg, szubtrópusi eredetű levegő a Brit-szigetek térségében és az óceán fölött hullámzó frontrendszer előoldalán. Spanyolországban 30 fok közeli hőmérsékletet mérnek. Ezzel szemben Skandinávia nagy részén napközben is fagypont alatt marad a hőmérséklet. Az említett anticiklon északi peremén a kontinens belső területeire, így Közép-Európába is eljutnak az időjárási frontok, de már legyengült formában. A következő éjszakán egy újabb széteső front érkezik nyugat felől, amely csak kevés helyen okoz kisebb mennyiségű csapadékot.


Vasárnap sok napsütésre van kilátás, felhők alig lesznek az égen. Csapadék sehol sem várható. Helyenként megélénkülhet a szél. A csúcshőmérséklet 22 és 28 fok között alakul. Hétfőn és kedden folytatódik a napos, száraz idő, felhőkkel továbbra is alig találkozhatunk majd. Többfelé élénk, helyenként erős lesz a déli-délkeleti szél. Hétfőn 23-28, kedden 24-29 fokot mutathatnak majd a hőmérők a legmelegebb órákban.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)