Időjárás: a fátyol- és gomolyfelhők mellett sok napsütés valószínű

Hétfőtől már nyugodtabb időjárás várható, szárazabb levegő érkezik, így kisebb számban várható csapadék.

2024. május 26., 16:10

Szerző:

A hét elején kevesebb zivatar és több napsütés várható, azonban a hét közepétől változékonyabb időjárás ígérkezik. Ismét megnő a záporok, zivatarok esélye, pénteken több helyen is lehet eső. A csúcshőmérséklet továbbra is 23-29 Celsius-fok között várható, a hét végén délkeleten 31 fok is lehet – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

Hétfőn a fátyol- és gomolyfelhők mellett sok napsütés valószínű. A korábbi napokhoz képest jóval kisebb számban, csak néhol alakulhatnak ki záporok, zivatarok, de a Dunántúl délnyugati részein és az északkeleti megyékben kicsi a csapadék esélye. A keleties szél csak kevés helyen élénkülhet meg, illetve zivatarok körül átmenetileg meg is erősödhet a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25-30 fok között alakul.

Kedden a gomoly- és fátyolfelhők mellett általában sok napsütésre lehet számítani, az ország nyugati harmadán szórványosan valószínű zápor, zivatar, máshol csak néhol lehet csapadék. Az északi, északnyugati szelet a Dunántúlon élénk, helyenként erős lökések kísérik, zivatar térségében átmenetileg viharossá is fokozódhat a szél. Hajnalban 9-16, délután 23-29 fok várható.

Szerdán az erőteljes gomolyfelhő-képződés, illetve a fátyolfelhők mellett több órára kisüt a nap. Szórványosan kialakul zápor, zivatar, nagyobb eséllyel hazánk keleti, északkeleti felén-kétharmadán. Sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik az északnyugati, északi szél, zivatar környékén viharos lökések is lehetnek. A minimum 10-16, a csúcshőmérséklet 23-29 fok között várható.

Lényegesen nem változik az időjárás jellege

Csütörtökön az erőteljes gomolyfelhőképződés és a fátyolfelhők mellett többórás napsütés várható. Szórványosan előfordul záporeső, zivatar. Néhol megélénkül a délnyugati, nyugati szél, erős lökések csupán zivatar térségében lehetnek. A hajnali 9-16 fokról 23-29 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Pénteken nagyrészt közepesen vagy erősen felhős lesz az ég, de több-kevesebb napsütés is valószínű. Több helyen előfordulhat eső, zápor, zivatar. A déli szelet sokfelé élénk, helyenként erős lökések kísérik, zivatar környékén viharossá is fokozódhat a szél. A minimum 10-16, a maximum 21-30 fok között alakul, északnyugaton lehet hűvösebb, délkeleten melegebb.

Szombaton az erőteljes gomolyfelhő-képződés, illetve fátyolfelhők mellett hosszabb-rövidebb napsütésre is számítani lehet. Szórványosan vagy több helyen is előfordulhat eső, záporeső, zivatar. Többfelé megélénkül a déli, majd az északi szél, zivatarban viharos lökések is lehetnek. A hajnali 11-18 fokról 22-31 fok közé melegszik fel a levegő, délkeleten lehet melegebb, északnyugaton a hűvösebb.

Vasárnap az erőteljes gomolyfelhő-képződés, valamint a fátyolfelhők mellett általában többórás napsütésre van kilátás. Szórványosan, de akár több helyen is előfordulhat eső, zápor, zivatar. A déli szél sokfelé megélénkül, zivatar környékén viharos lökések is lehetnek. A minimum-hőmérséklet 11-19, a maximum 23-31 fok között várható, északnyugaton az alacsonyabb, délkeleten a magasabb értékekkel.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)