Időjárás: már közeleg Boris, az égi rettenet

A következő napokban minden elromlik: az időjárás olyan formáját mutatja majd, amire eddig nem nagyon volt példa.

2024. szeptember 12., 12:19

Szerző:

Több bejegyzést is közzétett a HungaroMet, melyek egyike sem jelent túl szívderítő olvasmányt az időjárás rajongói számára.

Az időjárás kettészakítja az országot

Az egyik posztból ugyanis kiderült, hogy csütörtökön a megosztottság fogja jellemezni időjárásunkat: míg a nyugati országrészben már a front felhőzete és csapadékrendszere alakítja az időt, egyre keletebbre haladva kevesebb lesz a felhőzet, és a csapadékesély is arrafelé csökken.

A Nyugat-Dunántúlon tartós eső várható jelentős mennyiséggel, a csapadékzóna estig nagyrészt a Duna vonaláig juthat. Emellett a déli, délnyugati országrészben egy-egy helyen az ég is megdörrenhet. Az ország nyugati felén megélénkül, a nyugati tájakon megerősödik az északnyugatira forduló szél, míg keleten döntően mérsékelt marad az alapvetően déli légáramlás.

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 22 és 29, de a Dunántúl északnyugati felén ennél jóval alacsonyabban, 14 és 20 fok között alakul, a nyugati határ mentén reggel, délelőtt áll be a maximum-hőmérséklet. 

Boris már Magyarország felé settenkedik, brutális esőt hoz

Majd jött egy másik bejegyzés, melyben a HungaroMet már azt fejtegeti, hogy jelenleg egy hidegfront húzódik tőlünk kissé nyugatabbra. Ez a front az Alpok felett már hullámot vetett, így Olaszország északi részei fölött jelenleg is képződik Boris, az a mediterrán ciklon, amely a hét végén és még a jövő hét elején is a Kárpát-medence felett fog örvényleni. Ennek hatására hétfő estig összességében jelentős mennyiségű csapadékra van kilátás Magyarországon (a Duna vízgyűjtőiről külön posztban lesz szó).

Az ECMWF modell alapján a csütörtök 00 órától hétfő éjfélig lehulló csapadék mennyisége zömmel 50 és 100 mm között alakulhat az országban összesen, de a Dunántúl északnyugati felén ennél több is eshet.

Összehasonlításképpen a szeptemberi sokéves országos átlagos csapadékmennyiség 59 mm, így tehát kijelenthető, hogy ebben az 5 napban az ország jó felén le fog esni a havi csapadékmennyiség, északnyugaton akár a duplája is. 

Ilyen idő várható pénteken

Ám hogy teljes legyen a kép, álljon itt a pénteki napra várható előrejelzés is. Nos, a Hungaromet szerint ezen a téren semmi jóra nem számíthatunk, reggel ugyanis keleten, északkeleten is megnövekszik a felhőzet, majd nagyrészt erősen felhős, borult idő várható országszerte kiadós esővel, záporral. Keleten zivatar is kialakulhat. Délutántól délnyugat felől szakadozik a felhőzet, és szűnik a csapadék. Az északnyugati szelet főleg a nyugati, valamint a középső országrészben erős, helyenként a Kisalföldön viharos lökések kísérhetik. A legmagasabb nappali hőmérséklet az ország keleti felén 18, 28, míg nyugaton csupán 9 és 17 fok között alakul. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: ROLF VENNENBERND / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

16:04

Az Európai Bizottság új javaslata a szabadban lévő közösségi terekből is kitiltaná a cigarettákat és az elektromos dohánytermékeket függetlenül a nikotintartalomtól. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a vendéglátóhelyek teraszán sem füstölhetnek ezután a dohányosok.