Időjárás: Frissítő záporok érkeznek, de csak északon örülhetnek

Nem várható nagy változás a holnapi időjárás előrejelzés szerint. 

2024. július 9., 16:35

Szerző:

A HungaroMet Nonprofit Zrt. legfrissebb időjárás jelentése szerint éjszakára a gomolyfelhők leépülnek, derült vagy fátyolfelhős lesz az ég . A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 18 és 25 fok között várható, a vízpartokon lesz a legenyhébb az éjjel. Az északi völgyekben ennél pár fokkal alacsonyabb értékek is előfordulhatnak.

Szerdán napközben is többnyire napos időre számíthatunk kevés fátyol- és gomolyfelhő mellett. Szerdán délután északnyugat felől viszont egy közeledő hidegfront hatására megnövekszik a gomolyfelhőzet és előbb arrafelé, majd szerda estétől az északi országrészben keletebbre is kialakulhatnak helyenként záporok, zivatarok. 

Többnyire gyenge vagy mérsékelt marad a keleties irányú szél, de zivatarok környezetében átmenetileg erős, viharos széllökések is előfordulhatnak. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerda délután 33 és 39 fok között alakul. 

Ilyen az időjárás Európában

Európa déli és keleti része fölött magasnyomás található, melyet forró, afrikai eredetű légtömegek töltenek ki, ennek hatására túlnyomóan napos, száraz, forró az idő, trópusi éjszakákkal. Emellett szaharai por is van a légkör magasabb rétegeiben. A Skandináv-félsziget fölött továbbra is ciklon örvénylik, amelynek hosszan elnyúló hidegfrontja a Barents-tengertől a Fehéroroszországig húzódik, ennek vonulását felhősödés, valamint záporok, zivatarok kísérik. A front mögött magasnyomás épült ki a Baltikum térségében

A kontinens nyugati partjainál, az Atlanti-óceán fölött szintén egy alacsonynyomás fejlődött ki, melynek előoldalán délies áramlással az afrikai légtömeg szorítja egyre északabbra a hűvös óceáni légtömegeket. A ciklon hatására a Brit-szigetek térségében, valamint Franciaország nyugati partvidékén felhős az ég és több helyről jelentettek csapadékot is. A Kárpát-medence időjárását szerda estig a Balti-térség felett kialakult anticiklon határozza meg, így napos, száraz idő várható, majd a nyugati ciklon előoldalán ismét növekszik a záporok, zivatarok kialakulásának esélye. Folytatódik a kánikula.

(Képünk illusztráció, forrás: Thomas Warnack / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)