Az év legnagyobb vihara tombol a Brit-szigetek felett

A brit meteorológiai szolgálat csütörtöki beszámolója szerint a Ciarán nevű viharzóna elsősorban Írországot, Dél-Angliát, Walest és a Csatorna-szigeteket sújtja.

2023. november 2., 14:09

Szerző:

Az Atlanti-óceánról érkezett, kelet felé tartó Ciarán viharzóna heves esőzés, helyenként jégeső, a déli partokon óránkénti 160 kilométeres sebességet meghaladó orkán kíséri. A délnyugat-angliai Cornwall megyében a helyi hatóságok csütörtöki tájékoztatása szerint hétezer lakóingatlanban szűnt meg az áramszolgáltatás.

Dél-Angliában 350 iskola marad zárva.

Az angliai országutakat és autópályákat kezelő állami cég (National Highways) csütörtöki felhívásában azt kérte az autósoktól, hogy a déli országrészekben csak a legszükségesebb esetekben keljenek útra, és ha elindulnak, legyen náluk telefontöltő, élelmiszer, innivaló, takaró, zseblámpa, járművükben pedig bőséges mennyiségű üzemanyag.

A vihartól sújtott térségekben szünetel vagy akadozik a vasúti közlekedés, a kompjáratok többségét leállították. A vasúttársaságok közös felhívásukban arra kérték a London környéki térségek ingázóit, hogy ha lehetséges, csütörtökön otthonról dolgozzanak, mert „valószínűtlen”, hogy eljutnak londoni munkahelyükre.

A Csatorna-szigetek – elsősorban Jersey és Guernsey – hatóságai kérték, hogy a lakosság hagyjon fel a pánikszerű vásárlásokkal, miután a vihar közeledtével kitört felvásárlási hullám miatt számos helyi szupermarket élelmiszerkészletei gyakorlatilag kifogytak.

(Kiemelt kép: egy autó halad végig egy elárasztott úton a dél-angliai Romseyben 2023. november 2-án, amikor erős szél és a Ciaran vihar heves esőzése sújtja Nagy-Britanniát. Fotó: Adrian DENNIS / AFP)