Nagyszombaton csalóka napfény szűrődhet át a szakadozó felhőpaplanon

Szombat délutánig túlnyomóan borult lesz az ég, szombat délutántól azonban az északkeleti megyékben már érdemben csökkenhet a felhőzet, és kisüthet a nap. Többfelé várható ismétlődő jelleggel jellemzően gyenge csapadék.

2023. április 7., 17:22

Szerző:

Ez döntően eső lehet, de pénteken a Dunától keletre, éjszaka és reggel már másutt is kell havas esőre, helyenként havazásra számítani. Ugyanakkor szombatra virradó éjszaka a Dunántúl északi felén intenzívebb is lehet a csapadékhullás. Péntek estétől már mindenütt gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -1 és +4 fok között alakul, de keleten a havas tájakon akár több fokkal is hidegebb lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton döntően 6 és 11 fok között alakul.

Időjárási helyzet Európában:

Változatosan alakul a kontinens időjárása. Az Északi-tenger fölött ciklon örvénylik, így a térségben többfelé esik az eső. A Brit-szigeteken és az Ibériai-félszigeten viszont már anticiklonális hatások érvényesülnek, Portugáliában és Délnyugat-Spanyolországban a csúcshőmérséklet már a 25 fokot is meghaladja. Ugyancsak egy alacsonynyomású képződményt figyelhetünk meg a Kárpátoktól északkeletre, amely szokatlan módon nyugat, délnyugat felé mozog.

Emiatt a Kárpát-medencében és attól északra, északkeletre többfelé esik vegyes halmazállapotú csapadék. A ciklon áramlási rendszerében hideg levegő érkezett Közép-Európa fölé, így itt az átlagosnál jóval hidegebb az idő, ugyanakkor a Kelet-európai-síkság déli részén nagy területen 15, 20 fok közötti maximumokat mérnek.

Szombat estig időjárásunkat az említett, térségünkben örvénylő, retrográd mozgást végző ciklon alakítja, így marad a hűvös idő, és többfelé lehet kisebb vegyes csapadék is.

(Kiemelt képünk: Pixabay/Alfred_Grupstra)

 

Miután  a 21 Kutatóközpont és a Publicus is enyhe Tisza előnyt mért a legfrissebb kutatásában, várható volt, hogy a kormányzati oldal közvélemény-kutatói is megszólalnak. Az eredmény borítékolható: Nézőpont Intézet szerint a Fidesz vezet, nem is kicsit.