Tombol a kánikula, legyenek nagyon körültekintőek

Péntekig hőségriadót rendeltek el az ország egész területén. 

2021. július 27., 06:24

Szerző:

Kedden túlnyomóan felhős időnk lesz, leginkább az ország északnyugati, északi részén alakulhat ki átmenetileg zápor, zivatar. A fátyol- és gomolyfelhők mellett sok napsütésre számíthatunk, azonban többfelé megélénkül majd a déli, délnyugati szél, de zivatarok környezetében lehetnek erős vagy viharos lökések – derül ki az OMSZ tájékoztatásából. A legmagasabb nappali hőmérséklet 31 és 37 fok között alakul majd, a legmelegebb időjárásra a délkeleti országrészben lehet számítani. Késő estére 22 és 28 fok közé hűl le a levegő.

A hétfői nap folyamán Müller Cecília országos tiszti főorvos hőségriadót jelentett be az ország egész területére 2021. július 26-án (hétfő) déltől 2021. július 30-án (péntek) éjfélig – derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a katasztrófavédelmi főigazgatóság közleményéből. Felhívták a figyelmet továbbá arra is, hogy a nagy melegben mindenki ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre. Érdemes kerülni a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását.

Az UV-sugárzás 11 és 16 óra között a napos időszakokban nagyon erős lesz, ezért ebben az időszakban érdemes gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről, illetve kerülni a direkt napfényt. A szabadtéren dolgozóknak, illetve a szabadtéri rendezvényeken szórakozók számára ajánlott a bő, szellőző ruházat, a leégés ellen pedig naptejjel érdemes védekezni.

(Kiemelt kép: Vízzel hűsíti magát egy nő a Móricz Zsigmond körtéren. Budapest, 2021. június 24. Fotó: MTI/Soós Lajos)

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.