Időjárás: Enyhül a meleg hétfőn, de a kalapot lefújja majd a szél

Marad a szél, de kissé visszaesik a hőmérséklet hétfőn a legfrissebb időjárás előrejelzés szerint. 

2024. július 28., 16:19

Szerző:

Északnyugatról délkelet felé szakadozott hidegfronti felhőzet halad, de az ország nagy részén továbbra is sok napsütés várható - tájékoztat a HungaroMet időjárás előrejelzése. Éjjel északnyugat felől fokozatosan csökken a felhőzet, kiderül az ég, azonban hajnalban a déli tájakon még lehetnek felhős körzetek. Helyenként zápor, kevés helyen zivatar - nagyobb eséllyel nyugaton, délnyugaton, valamint az Északi-középhegységben - fordulhat elő. Előbbi tájakon egy-egy hevesebb cella is kialakulhat.

Hétfőn száraz, túlnyomóan derült idő várható. Vasárnap az északnyugatira, északira forduló szél egyre többfelé megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. Éjjel veszít erejéből a légmozgás, majd hétfőn ismét sokfelé megélénkül. A hőmérséklet hajnalban többnyire 15 és 22 fok között alakul, de a szélvédett, hidegre hajlamos völgyekben ennél több fokkal hűvösebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn döntően 26 és 31 fok között várható.

Ilyen az időjárás Európa többi részén

Kontinensünk déli, délkeleti részén anticiklonális hatások alakítják az időjárást. Arrafelé száraz, napos az idő, és tombol a kánikula. E tájakon döntően 35 fok körül, vagy afelett alakul a csúcsérték, de az Ibériai-félszigeten 40 fok is előfordul. Emellett a skandináv országokban is - a megszokottól eltérően - igen meleg van, 30 fok körüli maximumokat regisztrálnak. Ugyanakkor errefelé már csapadékosabb, változékonyabb az idő egy gyengülő ciklon által.

A Kárpát-medencét északnyugat felől hullámzó frontrendszer közelíti, amely Francia-, Német- és Lengyelországban okozott sokfelé esőt, záport, helyenként zivatart. Hazánk fölött vasárnap halad át az említett frontrendszer hidegfronti szakasza, mögötte erős, viharos széllel több fokkal hűvösebb levegő áramlik fölénk, de jelentős mennyiségű csapadékot nem hoz.

(Kép forrása: Pixabay)