Időjárás: figyelmeztetést adtak ki a fél országra

Noha csütörtökön az ország legnagyobb részén nem várható csapadékos időjárás, egy Eger-Békéscsaba tengelyű összeáramlási zóna környezetében azért elszórtan lehetnek záporok és zivatarok.

2024. július 25., 11:25

Szerző:

Ahogyan azt a 168.hu korábban megírta, csütörtökön általában gomolyfelhős, napos időjárás várható. Nagyjából Eger-Békéscsaba tengelyű összeáramlási zóna környezetében alakulhatnak ki záporok, zivatarok, másutt nem valószínű csapadék. Az északi, északnyugati szél nagy területen lesz élénk, helyenként erős. A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 24 és 29 fok között alakul. Késő estére 16 és 24 fok közé hűl le a levegő.

A fentiek jegyében zivatar miatt az ország hét vármegyéjére (Heves, Boros-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés, Csongrád-Csanád) adtak ki sárga figyelmeztetést.

A mérsékelt (10-25 km/h) északnyugati szél gyakran megélénkül (25-35 km/h), időnként meg is erősödik (40-50 km/h). A délután folyamán már ritkulnak, késő délutánra meg is szűnnek az erős széllökések.

Ilyen az időjárás a nagy tavainknál

Sok napsütésre van kilátás felhőátvonulásokkal, melyekből legfeljebb pár csepp zápor fordulhat elő. A legmagasabb napppali hőmérséklet 27, 28 fok körül alakul. Késő estére 20, 21 fok köré hűl a levegő.

A Balaton Siófoknál és a Velencei-tó Agárdnál egyaránt 24.5 fokos. 

A HungaroMet figyelmeztetése szerint a Balaton nyugati, középső és keleti medencéjében és a Velencei-tó körül egyaránt elsőfokú viharjelzés van érvényben.

Időjárás Pénteken és szombaton

Pénteken a gomolyfelhők az ország nagy részén leépülnek, kiderül az ég, viszont keleten a konvergenciában, illetve nyugaton felhősebb maradhat az ég. Emellett a Dunántúl egyes részei fölé átmenetileg fátyolfelhők sodródhatnak. A csapadéktevékenység késő estére mindenütt megszűnik. Az északias szél mérséklődik, legyengül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 11 és 17 fok között alakul, vízpartokon lehet pár fokkal enyhébb, a hidegre hajlamos helyeken kissé hűvösebb a hajnal.

Szombaton aztán derült, napos, csapadékmentes időjárás várható. A változó irányú szél többnyire mérsékelt marad, de az északnyugati határvidéken megélénkül a déli szél. A hőmérséklet hajnalban 11, 20, délután 29, 35 fok között alakul.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: holdmypixels / Pixabay)