Időjárás: marad a borongós ősz

Kedden is marad az országban az őszi időjárás. S bár nap közben egyre többfelé felszakadozik a felhőzet, de azért maradnak tartósan borult tájak.

2024. szeptember 9., 17:41

Szerző:

A múlt heti nyári időjárás után beköszöntött az országban az ősz – írja a HungaroMet. Kedden hajnalban a Dunántúlon egyre többfelé felszakadozik, csökken a felhőzet, attól keletre viszont nagyrészt borult marad az ég. A csapadék súlypontjával fokozatosan a Dunától keletre helyeződik át, nyugat felől eközben szűnik. A Dunántúlon, hajnalban már a középső országrészben is egyre nagyobb területen megélénkül, néhol megerősödik az északnyugati szél. A hőmérséklet hajnalban 12, 18 fok között alakul. 

Nap közben aztán a Dunántúlon gomolyfelhők zavarják időszakosan a napsütést, és már a keleti országrészben is egyre többfelé felszakadozik a felhőzet, de maradnak tartósan borult tájak. A csapadékrendszer fokozatosan gyengül, legkésőbb délután északkeleten is megszűnik a tartós eső, azonban mögötte elsősorban a Dunától keletre helyenként zápor kialakulhat. Az északnyugati, északi szél a keleti harmad kivételével sokfelé lesz erős, helyenként viharos. Késő délutántól kezd veszíteni erejéből a szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 21 és 26 fok között valószínű, ennél hűvösebb időjárás a tartósan felhős, csapadékos keleti, északkeleti tájakon lehet.

Egy ilyen esernyőn nem fog ki az időjárás

Összességében tehát a várható időjárás alapján szükség lehet az esernyőkre. De vajon milyen a jó esernyő? Nos a legjobb, ha az esernyő mindig biztosítja, hogy használóját nem éri eső. Íme néhány fontos szempont, amit érdemes figyelembe venni:

Tartósság és anyagminőség

Váz és bordák: Az erős, tartós anyagból készült váz és bordák, például alumínium vagy üvegszál, ellenállnak a szélnek és az erős esőnek. Az acél is jó választás, bár nehezebb lehet.

Kupola anyaga: A vízálló anyagok, mint például a poliészter vagy a Pongee (egy selyem-szerű anyag), hatékonyan taszítják a vizet és gyorsan száradnak.

Szélállóság

A szélálló esernyők gyakran dupla rétegű kupolával rendelkeznek, ami lehetővé teszi a szél áramlását anélkül, hogy kifordítaná az esernyőt. Az erős, rugalmas bordák pedig segítenek megakadályozni az időjárás által történő törést vagy kifordulást.

Kényelmes használat

Automata nyitás és zárás: Az automatikusan nyitható és zárható esernyők kényelmesebbek, különösen, ha gyorsan kell kinyitni vagy becsukni őket.

Fogantyú: Az ergonomikus, csúszásmentes fogantyú kényelmes és biztos fogást biztosít.
Méret és hordozhatóság:

Esztétikai és praktikai szempontok

Szín és design: Válaszd az ízlésednek megfelelő színt és mintát. Az élénk színek segíthetnek, hogy észrevehető legyél rossz látási viszonyok között.

Reflexiós elemek: Az esernyőn található reflexiós csíkok vagy minták növelik a láthatóságot sötétben vagy rossz időben.

Ezek a tulajdonságok mind hozzájárulnak ahhoz, hogy az esernyő ne csak hatékonyan védjen az esőtől, de kényelmes és tartós is legyen. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Marcus Brandt/dpa MARCUS BRANDT / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

Tegnap 17:35

Gyűjtést szervez a Magyar Vöröskereszt és az Ökumenikus Segélyszervezet az árvíz elleni védekezés támogatására, így is hozzá lehet járulni az árvízvédelemhez.