IDEA: Nem süllyed tovább a Fidesz támogatottsága

Az IDEA Intézet 2023. szeptember 29. és október 13. között készített reprezentatív közvélemény-kutatásának eredményei szerint nem változott a kormányzó párt támogatottsága. A visszaesés nem folytatódott.

2023. október 20., 13:22

Szerző:

Az őszi időszakban – megegyezően a korábbi, szeptemberi adatfelvétel eredményével – a 18 éven felüli szavazati joggal rendelkező állampolgárok 27 százaléka szavazna egy most vasárnap esedékes parlamenti választáson a Fidesz−KDNP-re. A teljes, választókorú népesség körében nem történt változás. Hasonló a helyzet a biztos szavazó pártot választóknál: az előző hónappal megegyező módon e szűk, de aktív szavazói réteg 45 százaléka választaná a kormányzó erőt.

Mindez azt jelenti, hogy a Fidesznek egyelőre sikerült stabilizálni a támogatottságát, a nyár végén tapasztalt kisebb mértékű visszaesés nem folytatódott tovább.

– írja az IDEA Intézet. 

Az ellenzéki oldalon sem történtek érdemi mozgások, vagyis, ha 2023 októberében parlamenti választásokat tartanának Magyarországon, a Fidesz−KDNP győzelmét továbbra sem veszélyezti az ellenzék. A második legerősebb pártra, a Demokratikus Koalícióra a teljes népesség 12, a biztos szavazó pártot választók 19 százaléka szavazna. A teljes népességben mindössze két másik párt lépné át az öt százalékos parlamenti belépési küszöböt: a Mi Hazánk (6 százalék) és a Momentum Mozgalom (5 százalék). A biztos szavazó pártot választók körében a Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak is megvan az öt százalékos támogatottsága. 

Az IDEA Intézet 2023 októberében először publikálja A Nép Pártján Mozgalom támogatottságát. A mérés alapján a Jakab Péter vezette párt a teljes népességben azonos választottsággal rendelkezik a Jobbik Magyarország Mozgaloméval, sőt, a biztos szavazó pártot választók körében még meg is előzi azt a pártot, amelyből kiszakadt A Nép Pártján. Míg a Jobbiknak egy, A Nép Pártjánnak két százalékot mért a vizsgálat. Hangsúlyozni kell azonban, hogy az ilyen mikrotámogatottságú pártok esetében a mérések hibája jelentős, az adatokat nem érdemes túlinterpretálni. 

Összességében,

2023 őszén a kormánypártok támogatottsága egyelőre stabilizálódni látszik, a Fidesz és az ellenzék közötti támogatottsági olló gyakorlatilag nem csökkent. 

Az IDEA Intézet a kutatás adatait 2023. szeptember 29. és október 13. között vette fel közösségi média alapú kérdőív segítségével. A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, iskolai végzettség, életkor, településtípus és régió tekintetében. A teljes magyar weben és a közösségi médiában történő adatfelvétel lekérdező szoftverrel, önkitöltős online kérdőíven keresztül (CAWI) történt. Súlyozás során a különböző internet- és Facebook felhasználási szokások kontrollálásra kerülnek, kiegészítve ezzel a reprezentativitást biztosító súlyozási eljárásokat. A 1500 fős minta hibahatára az alapmegoszlások esetében legfeljebb ± 2,6 százalékpont.

(Kiemelt képünk illusztráció. Urnazárás a Magonc Óvodában A Városligeti fasoron Budapesten, 2022. április 3-án. Fotó: Karancsi Rudolf / 168.hu)