Republikon: az ellenzék a rekord magas inflációt sem tudta az előnyére fordítani

Egy legfrissebb közvélemény-kutatás szerint a kormánypártok támogatottságát még Európa legmagasabb inflációja sem tudta megtörni.

2023. augusztus 8., 10:42

Szerző:

A Fidesz–KDNP népszerűsége valamelyest csökkent júliusban, míg a DK és a Mi Hazánk minimálisan növelni tudta a támogatottságát – derült ki a Republikon Intézet július 14. és 25. között készült pártpreferencia-kutatásából, amely eredményeit a Telex közölte. 

A kormánypártok támogatottsága a teljes népesség és a pártválasztók körében is 2-2 százalékponttal csökkent júliusban az egy hónappal korábbi adatokhoz képest a Republikon felméréseiben. Ez azt jelenti, hogy

az elmúlt fél évben nem volt ilyen alacsony szinten a Fidesz népszerűsége.

Az utóbbi időszakban több olyan intézkedést is hozott a kormány, ami szerepet játszhatott a csökkenésben, ám mindezek ellenére a teljes népesség közel harmada (31 százalék) a Fideszre szavazna egy most vasárnapi választáson, míg a biztos pártválasztók körében 46 százalékon állnak a kormánypártok. Ez jól jelzi, hogy Orbánék támogatottságát a gazdasági nehézségek sem tudják jelentősen megtépázni – olvasható a cikkben.

Az ellenzék a gazdasági megszorításokból sem tudott eddig igazán profitálni

A Demokratikus Koalíció (DK) támogatottsága az utóbbi hónapokban kismértékben visszaesett, júliusban azonban 1 százalékkal erősödtek a teljes népesség, 2 százalékkal pedig a pártválasztók körében. A DK hónapok óta minden mérésben stabilan az ellenzék legerősebb pártja, a Republikon felmérése szerint a teljes népesség 13, a pártválasztók 18 százaléka szavazna a pártra.

A képzeletbeli ellenzéki dobogó második helyén holtversenyben a Momentum és a Mi Hazánk Mozgalom áll. Előbbi támogatottsága nem változott az elmúlt hónapban, továbbra is a teljes népesség 6, a pártválasztók 9 százaléka szavazna a pártra. A Mi Hazánk támogatottsága hibahatáron belül, 1-1 százalékponttal növekedett a teljes népesség és a pártválasztók körében is.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt támogatottsága a teljes népesség körében 1 százalékkal csökkent a júniusi adatokhoz képest, míg a pártválasztók körében változatlanul a parlamenti küszöb felett, 6 százalékon áll. Az MSZP támogatottsága nem változott, a párt a teljes népesség 4, a pártválasztók 5 százalékának támogatására számíthatna egy mostani választáson.

A Republikon júliusi felmérése szerint nem jutna be önállóan a parlamentbe egy most vasárnapi választáson az LMP, a Jobbik és a Párbeszéd. 

A bizonytalanok aránya továbbra is magas: 28 százalék volt júliusban, ez egy százalékponttal magasabb, mint egy hónappal korábban.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: stevepb via Pixabay)