Le Pen pártja vezet az EP-választások előtt a francia közvélemény-kutatásokban

A szélsőjobboldali, euroszkeptikus RN képviselőjelöltje a felmérések alapján népszerűbb, mint Macron elnök centrista pártájának indulója.

2023. október 19., 20:50

Szerző:

A szélsőjobb erősödését és Emmanuel Macron elnöki politikájának kudarcát jósolják a franciaországi közvélemény-kutatások. Az október közepén publikált adatok szerint Le Pen pártja, a nacionalista és euroszkeptikus Nemzeti Tömörülés (Rassemblement National, RN) Jordan Bardella EP-képviselőjelölttel áll az élen, megelőzve Macron elnök centrista és unióbarát pártját – írja az EuroNews.

A Le Figaro 16 oldalon át ismertetett felmérésében Marine Le Pen pártja, az RN 28 százalékot ért el, ami nyolcszázalékos előnyt jelent Macron pártjával szemben. A szélsőjobbos tömörülés az előző, augusztusi és a 2019-es eredményhez képest is ötszázalékos erősödésre volt képes.

Ha így alakulna a szavazás, az RN átvehetné az Európai Parlamentben az Identitás és Demokrácia (ID) csoport vezetését, amely az EU-val szemben kritikus szélsőjobboldalt tömöríti. Ezt a pozíciót jelenleg a Matteo Salvini vezette olasz Lega párt tölti be, de támogatottsága csökkent – olvasható a cikkben.

Erősen leszakadva, 8 százalék körüli értékkel a képzeletbeli dobogó harmadik helyén áll a konzervatív jobboldal Republikánusok (Les Républicains, EPP), majd 6 százalékkal Eric Zemmour Visszahódítás (Reconquête!) nevű pártja következik. 

A legfrissebb felmérések szerint a négy baloldali pártból három a szavazatok mindössze kilenc százalékát kapná meg, ami a baloldali összefogási kísérletek fényében igen gyenge eredménynek számít és egyre valószínűtlenebbnek tűnik a baloldali pártok szövetsége egyetlen listán.

Franciaország Európa második legnépesebb országa, az Európai Parlament 720 képviselői székéből 81 mandátum sorsáról a francia szavazók döntenek, ezért meghatározó lehet, hogy a francia pártok hogyan oszlanak meg a testületben.

(Kiemelt kép: GEOFFROY VAN DER HASSELT / AFP)