A 2021. decemberi szintre ugrott vissza a Fidesz támogatottsága

Az IDEA Intézet legfrissebb felmérésében közölte, 2022. november elején a teljes, választókorú népesség 32 százaléka szavazott volna rájuk.

2022. december 20., 08:41

Szerző:

A 2021-es, év végi szinten van most is a Fidesz-KDNP támogatottsága, derült ki az IDEA Intézet legfrissebb felméréséből. A felmérés, amely 2022. november 29. és december 12. között készült, arra jutott, hogy a teljes, választókorú népesség körében

2022 novemberében továbbra is 32 százalék támogatta volna a kormánypártokat egy esedékes választáson.

Ez azt jelenti, hogy a választáson biztosan résztvevő pártot választók 52 százaléka választotta volna a Fideszt. A közvélemény-kutatást ismertetők kiemelik, „Egy hónappal később, december elején a választókorúak vonatkozásában vajmi kevés változás következett be (31%, -1%), míg a legszűkebb, ugyanakkor legaktívabb választói rétegben 5 százalékponttal csökkent a kormányzópárt támogatottsága (47%).

 

Az ellenzéki oldalon az előző hónaphoz képest elhanyagolható, érdemi preferenciaváltozást nem eredményező választói mozgások történtek. A legnagyobb ellenzéki párt továbbra is a Demokratikus Koalíció (12%), mögötte a Mi Hazánk áll 7 százalékos támogatottsággal. Az előző méréshez képest a teljes választókorú népességen belül 1–1 százalékponttal nőtt a Jobbik, a Párbeszéd és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt választottsága. A biztos szavazó pártot választók körében is a DK bír a legnagyobb támogatottsággal (19%), emellett december elején 1–2 százalékpontos elmozdulások regisztrálhatók. A Jobbik, a Momentum és a Párbeszéd 1, míg a Mi Hazánk támogatottsága 2 százalékponttal emelkedett – emelte ki az intézet sajtóközleménye.

Az IDEA Intézet a kutatás adatait 2022. november 29. és december 12. között vette fel közösségi média alapú kérdőív segítségével. A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, életkor és régió tekintetében. A kutatás hibahatára  ±2,3 százalékpont, a minta pedig 1800 fő volt.

(Kiemelt kép: Az Fidesz 2022. április eredményvárója a Bálnánál - Fotó - Karancsi Rudolf / 168.hu)