Rengeteg lehallgatási anyag szól az államtitkár ellen

Hamarosan nyilvánossá válhatnak az ügy dokumentumai. 

2021. december 8., 09:40

Szerző:

Arról korábban beszámoltunk, hogy Polt Péter legfőbb ügyész a hivatali vesztegetés bűntette és más bűncselekmény miatt folyamatban lévő nyomozás eredményeként indítványt tett az Országgyűlés elnökénél Völner Pál országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére. A Központi Nyomozó Főügyészség folyamatban lévő nyomozása során merült fel a gyanú, hogy Völner Pál a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől hosszabb időn keresztül, rendszeresen, alkalmanként 2-5 millió forintot kapott.

Az ügyészség közleménye szerint az igazságügyi minisztérium államtitkára a gyanú szerint, a jogtalan előny ellentételezéseként – felügyeleti, hatósági, igazgatási jogkörével visszaélve – vállalta, hogy konkrét ügyeket intéz, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke kérésének megfelelően. A HVG információ szerint Völner  bírósági végrehajtói praxisokat „árult” fix áron, akár „havi díjas” modellben.  A bizonyítékok alapján Polt Péter az Országgyűlés elnökénél indítványozta Völner Pál mentelmi jogának felfüggesztését.  A kormánypárt pedig jelezte, hogy kész megszavazni Völner mentelmi jogának felfüggesztését. 

A lap információ szerint hamarosan feloldják annak a  büntetőeljárásnak a dokumentumait, amiben Völner Pál, Varga Judit igazságügyi miniszter helyettese is érintett. Az ügyben jelenleg 12 gyanúsított van, nyolc végrehajtó és egy végrehajtó helyettes is. Hat gyanúsított már letartóztatás alatt ál, egy pedig pedig bűnügyi felügyelet alatt áll.  A HVG úgy tudja, hogy a gyanúsítottak telefonjait már hosszú ideje, több hónapja lehallgatta a Nemzeti Védelmi Szolgálat, az NVSZ. A szervezet Pintér Sándor belügyminiszter irányítása alatt áll, nyomozást nem folytathat, a titkos felderítés a specialitása. A lap szerint az NVSZ-en belül a Különleges Ügyek Főosztálya végezte a nyomozást. Értesülésünk szerint a végrehajtók ügyében az NVSZ a hosszú hónapokig tartó felderítés során több ezer oldalnyi iratanyagot produkált, a bizonyítékok nagy része telefonlehallgatásokból származik.

A HVG forrásai szerint a telefonlehallgatások széles kört érintettek, így jutottak el az államtitkárig. A lap azt is írja, hogy a végrehajtók meglepődtek amiatt, hogy nyomozás folyik ellenük, mert azt gondolták, hogy Völner segítségével sérthetetlenné váltak. Ebből fakadóan az ügy résztvevői sem tudják, hogy milyen „politikai ok” áll a bukás hátterében.  A HVG több forrása szerint az NVSZ vezetője tájékoztatta Pintér Sándort a nyomozás fejleményeiről, aki pedig Orbán Viktornak is beszámolhatott a Völnert érintő ügyről. 

(Kiemelt kép: Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, a térség fideszes országgyűlési képviselője beszédet mond az idei útfelújítási munkákról tartott sajtótájékoztatón a Komárom-Esztergom megyei Bajnán 2021. október 28-án. MTI/Kovács Attila)