Húsz fok is lehet szerdán

De sok helyen eshet az eső. 

2021. április 20., 16:40

Szerző:

A Közép-, Kelet-Európa fölött tartózkodó légörvény feloszlóban van, illetve középpontjával egyre távolabb kerül tőlünk. Területén még nedves a levegő, így arrafelé több a felhő, és erőteljes a gomolyfelhő-képződés, amelyből záporok, zivatarok is előfordulnak. Az Északi-tenger vidékén is egy ciklon tartózkodik, frontrendszere pedig egészen a Brit-szigetekig elnyúlik szintén felhős időt okozva. Oroszország felől ugyanakkor egy anticiklon nyúlik be a Baltikum területeit is érintve, ezeken a tájakon kevesebb a felhő, sokat süt a nap és csapadékról sem érkezik jelentés.

A Kárpát-medence időjárását szerda estig még helyi hatások alakítják, így több alkalommal alakulnak ki záporok, zivatarok a gomolyfelhőkből.

Idehaza kedden napnyugtáig a napsütés mellett a gomolyfelhőkből még többfelé várható zápor, emellett zivatar is szinte mindenütt kialakulhat. A zivatarokat helyenként nagyobb mennyiségű csapadék kísérheti. Az esti órákra a gomolyfelhők összeesnek, ezzel együtt a záporos gócok is gyengülnek. A legtöbb helyen többnyire gyengén felhős lesz az ég, de északkeleten maradhatnak felhősebb területek is.

Szerdán az ország keleti felében több, míg a Dunántúlon kevesebb fátyol- és gomolyfelhő zavarhatja a többórás napsütést. Legnagyobb eséllyel keleten és a Duna vonalában elszórtan alakulhat ki zápor, zivatar. Az északi, északnyugati szél kedden megélénkülhet, zivatarok környezetében átmeneti szélerősödés előfordulhat. Szerdán délnyugaton és északkeleten feltámad a nyugatias szél, zivatarok környezetében viharossá is fokozódhat.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0, és +6 fok között alakul, a hidegre hajlamos helyeken a 0 fok körüli hőmérsékletekkel. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán többnyire 14 és 20 fok között várható, a Dunántúlon mérhetjük a magasabb hőmérsékleteket.

(Kiemelt képünk illusztráció. MTI I Varga György)