Lehűlés előtt: zápor, zivatar is várható szombaton

Bár még tartja magát a meleg, feltámad a szél és  helyenként zápor, zivatar alakulhat ki.

2024. szeptember 6., 11:43

Szerző:

A felhőzet nagy része feloszlik, inkább a Duna-Tisza köze mentén és délen maradhatnak felhősebb tájak. A gomolyfelhőkből arrafelé zápor, zivatar kialakulhat akár az éjszaka második felében is. Másutt csökken a csapadékhajlam. A keleties szél többnyire mérsékelt marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 13 és 22 fok között alakul – közölte a met.hu.

A sok napsütés mellett a Kelet-Dunántúl és a Tisza közötti területen intenzívebb lesz a gomolyfelhő-képződés, amelyekből délutántól arrafelé helyenként zápor, zivatar alakulhat ki. Másutt gomolyfelhős, napos időre számíthatunk számottevő csapadék nélkül. A keleties szelet élénk lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 33 fok között várható.

Ilyen lesz az idei tél

A mérvadó időjárás-előrejelző modellek prognózisaiból az szűrhető le, hogy még a megszokottnál is "melegebb" és csapadékszegényebb lesz az idei tél Európában – írja a Dívány.

Az előzetes becslések szerint nagyobb mennyiségű hóra inkább csak a skandináv országokban mutatkozik komolyabb esély, hazánkban viszont - a földrész legtöbb országához hasonlóan - relatíve szárazak és enyhék lesznek a téli hónapok. Fontos azonban hozzátennünk, hogy a Severe Weather Europe korai beszámolója szerint a hómennyiségre a poláris örvény tevékenysége is komoly hatást gyakorolhat.

Hozzátették: az ECMWF nevű európai előrejelző modell szerint a december és február közötti periódusban az átlagot meghaladó hőmérsékleti csúcsokra van kilátás a földrészen, Nyugat-Európában pedig kifejezetten alacsony lesz a csapadékmennyiség. A kontinens egyes területein viszont akár jelentősebb mennyiségű hó is hullhat.

Összességében viszont inkább a skandináv országok lakói reménykedhetnek komolyabb mennyiségű hóban - ez pedig szomorú hír a téli sportok rajongóinak – írja a lap.

És a teljes magyar mezőgazdaságnak tesszük hozzá: a téli aszály ugyanis legalább akkora károkat okoz, mint a nyári.

Elképesztő felvételek: Gyalog is át lehet kelni a Tiszán

Ismét rendkívül alacsony a szőke folyó a Közép-Tisza vidékén. Van, ahol lényegében át lehet kelni rajta gyalog, de a szakemberek azt tanácsolják: ezt azért senki ne próbálja meg. A szoljon.hu rendkívül látványos videót, illetve képeket készített a rendkívüli aszály, az alacsony vízállás miatt Vezsenynél szinte félig kiszáradt Tiszáról.

Azt írják, Cibakházánál például ismét előbukkant az óriási homokpad, mely szigetként emelkedett ki a folyóból, és bárki meglátogathatja. A szőke folyó alacsony vízállása Vezsenynél is szemet gyönyörködtető homokszigeteket hozott létre. 

A pénztárcánkat sem kíméli az aszály

A hőség borzasztó károkat okoz a magyar gazdaságnak. Megjelent az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontjának (JRC) júliusi, meteorológiai és műholdas adatokra alapozott, szántóföldi kultúrákra vonatkozó elemzése. Következő napokban és hetekben derül ki, hogy az aszály mekkora kárt okozott. Mindezt az Agrárminisztérium (AM) közölte az MTV-vel. Mint ebből kiderül: a nyári délkelet-európai hőhullám hazai mezőgazdaságra gyakorolt számszerűsített hatását érdemes minél inkább adatokon alapuló modellek alapján vizsgálni. 

További részletek itt.

(Fotó: met.hu)