Sokan vágynak már rá, de messze még az igazi őszi időjárás

Egyelőre nem kell igazi őszi időjárásra számítani, pár napig ugyanis még velünk marad a kánikula.

2024. szeptember 4., 17:31

Szerző:

Egyelőre még várat magára az igazi őszi időjárás, legalábbis a csütörtök az előző napokhoz képest sok változást nem tartogat. A HungaroMet előrejelzése szerint csütörtök hajnalra a gomolyfelhők feloszlanak, jellemzően derült lesz az ég, csapadék sehol sem lesz. Az északkeleti, keleti szél helyenként élénk marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 16 és 22 fok között alakul, de a szélcsendes helyeken ennél több fokkal hűvösebb is lehet az idő.

Nap közben aztán túlnyomóan derült, napos időben lesz részünk, majd estefelé délnyugat felől felhősödés kezdődik. Ott fokozatosan nő a zápor, zivatar kialakulási esélye. Az északkeleti, keleti szél többfelé lesz élénk, néhol erős. A maximum-hőmérséklet általában 30 és 35 fok között alakul, északkeleten azonban helyenként 30 fok alatt maradhat.

Brutális időjárás: a második legmelegebb augusztus volt 1901 óta 

A HungaroMet augusztusról készített összefoglalója szerint az idei nyár többi hónapjához hasonlóan 2024 augusztusa is sokkal melegebb volt az ilyenkor megszokottnál. Június az ötödik, július az első, augusztus a második legmelegebb hónap lett 1901 óta. Az augusztusi középhőmérséklet országos átlaga 24,53 Celsius-fok volt, ami megegyezik az idei júliusi középhőmérséklettel, és mindössze 0,01 fokkal marad el az 1901 óta legmelegebb hónap, az 1992. évi augusztus mögött.

Hozzátették, bár az elmúlt tíz évben túlsúlyban voltak az átlagosnál melegebb évek, az idei év ezek közül is kiemelkedik, nagyon szélsőséges, több mint egy fokkal melegebb a második legmelegebb, 2022-es augusztusnál.
A legmelegebbet az Alföld déli részein, a leghűvösebbet az ország magasabban fekvő területein mérték. Az átlagtól vett különbség Pécs környékén volt a legnagyobb, és az északkeleti országrészben a legkisebb.

Azt írták, augusztus első hetében a napi középhőmérséklet 2-3 fokkal az 1994-2023-as átlag alatt alakult, majd augusztus 13-ig a napi átlaghőmérséklet napról-napra növekedett és a hónap legmelegebb napjain 27,5 fok közelében stagnált.

Augusztus 16-a után a napi átlaghőmérséklet lassan csökkent, 23-ára pedig az 1994-2023-as átlag közelébe süllyedt. Ettől kezdve fokozatosan visszamelegedett az idő, és a hónap utolsó napjaiban is maradt a szokatlanul meleg idő, augusztus 31-én 7 fokkal volt melegebb az 1994-2023-as átlagnál.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: JENS KALAENE / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)