Kiderült: eddig tart a hőség

Hamarosan véget ér a hőség: a hétvégén változékonyabbá válik az idő, jövő héttől pedig a hőmérséklet is csökkenésnek indul. Végre megérkezik az eső is.

2024. szeptember 6., 09:15

Szerző:

Változékonyabbá válik az időjárás a hétvégére: pénteken többfelé kell számítani záporra, zivatarra, majd csökken a csapadék esélye. A csúcshőmérséklet jellemzően 30 Celsius-fok körül alakul – derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyből kiderül, mikor is ér véget a hőség.

Pénteken a felhőzet továbbhalad északkelet felé, de az északkeleti tájakat még nem éri el, így arrafelé, illetve délutántól már délnyugaton is több napsütésre, kevesebb felhőre lehet számítani. Összességében nagyjából a Győr-Szeged vonal szélesebb sávjában lesz erőteljesebb a felhőképződés.

Főként az ország délnyugati felén alakulhatnak ki szórványosan záporok, zivatarok. A keleties szél több helyen megélénkül, a zivatarokat erős széllökések is kísérhetik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 27 és 33 fok között várható.

Szombaton sok napsütésre lehet számítani gomoly- és fátyolfelhőkkel, zápor, zivatar helyenként előfordulhat. Több helyütt megélénkül a déli, délkeleti szél. Hajnalban a hőmérséklet általában 14 és 21 fok között alakul, délutánra 28 és 33 fok közé melegszik fel a levegő.

Vasárnap sok napsütés várható gomoly- és fátyolfelhőkkel, helyenként előfordulhat zápor, zivatar. Többfelé megélénkül, helyenként megerősödik a déli, délkeleti szél. A minimumhőmérséklet többnyire 15 és 21 fok között alakul, a csúcsérték 29 és 34 fok között valószínű.

Az Időkép számításai szerint hétfőn és kedden egy sekély ciklon alakíthatja időjárásunkat, emiatt többfelé várható ismétlődő jelleggel zápor, zivatar, illetve kiadósabb eső is érkezhet több tájegységünkre. Sokfelé szeles időben lesz részünk mindkét napon. Hétfőn 20 és 32 fok között alakulhatnak a maximumok, a tartósabban esős tájakon lesz hűvösebb az idő, keleten és északkeleten mérhetünk még 30-32 fokot. Kedden már csak 20-27 fokra van kilátás a délutáni órákban.

Így pusztít a hőség: a második legmelegebb augusztus volt 1901 óta 

A HungaroMet augusztusról készített összefoglalója szerint az idei nyár többi hónapjához hasonlóan 2024 augusztusa is sokkal melegebb volt az ilyenkor megszokottnál. Június az ötödik, július az első, augusztus a második legmelegebb hónap lett 1901 óta. Az augusztusi középhőmérséklet országos átlaga 24,53 Celsius-fok volt, ami megegyezik az idei júliusi középhőmérséklettel, és mindössze 0,01 fokkal marad el az 1901 óta legmelegebb hónap, az 1992. évi augusztus mögött.

Hozzátették, bár az elmúlt tíz évben túlsúlyban voltak az átlagosnál melegebb évek, az idei év ezek közül is kiemelkedik, nagyon szélsőséges, több mint egy fokkal melegebb a második legmelegebb, 2022-es augusztusnál.

A legmelegebbet az Alföld déli részein, a leghűvösebbet az ország magasabban fekvő területein mérték. Az átlagtól vett különbség Pécs környékén volt a legnagyobb, és az északkeleti országrészben a legkisebb.

(Kiemelt kép: FERENC ISZA / AFP)