Ha van jégverem a közelben, ne habozzon belemászni! 40 fokos hőséggel aszal az időjárás!

Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyére is legmagasabb fokozatú, piros figyelmeztetést adtak ki a nagy meleg miatt.

2024. augusztus 13., 10:24

Szerző:

A HungaroMet előrejelzése szerint a Dél-Alföldön helyenként 40 fok is lehet a keddi időjárás során. Nem kizárt, hogy a napi melegrekord is megdől, amit 1946-ban jegyeztek fel Kaposváron: akkor 39,8 fokot mértek.

A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 32 és 37 fok között várható országosan. Késő estére 23 és 29 fok közé hűl le a levegő. Baranya, Somogy és Tolna vármegyében narancs figyelmeztetés van érvényben ugyancsak a meleg miatt.

Nemcsak a hőség miatt adtak ki figyelmeztető jelzést, hanem a záporok, zivatarok miatt is


Kedden napos időre számíthatunk fátyol- és gomolyfelhők mellett. Az ország északnyugati, esetleg északi részén néhol zápor, zivatar is kialakulhat. Az északi, északkeleti szél helyenként megélénkül, zivatarok környezetében átmenetileg megerősödhet, sőt viharossá is fokozódhat.

Egyes fokozatú, citromsárga figyelmeztetést adtak ki zivatarok miatt Zala, Vas, Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Komárom-Esztergom, Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyére.

A Dunántúl északnyugati, majd napközben már az északi országrészben is kialakulhat néhol zivatar (délután főként a hegyekben). Zivatarok környezetében előfordulhat viharos széllökés (általában 60-75 km/h, de kis eséllyel > 75 km/h is), felhőszakadásszerű csapadék (15-25 mm, esetleg > 25 mm), jég (jellemzően < 2 cm, de nem lehet kizárni > 2 cm-t sem).

Európában is aszal az időjárás: 40 fokot mérnek


A kontinens döntő részén nagy kiterjedésű anticiklon határozza meg az időjárást. Emiatt többnyire napos, száraz, sokfelé forró az idő. Az afrikai eredetű, szubtrópusi légtömeg egyre nagyobb teret hódít, így már nemcsak Dél-Európában, hanem Franciaországban is 40 fok körüli hőmérsékletet mérnek, és éjszaka sem hűl le 20 fok alá a levegő.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)

16:04

Az Európai Bizottság új javaslata a szabadban lévő közösségi terekből is kitiltaná a cigarettákat és az elektromos dohánytermékeket függetlenül a nikotintartalomtól. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a vendéglátóhelyek teraszán sem füstölhetnek ezután a dohányosok.