Horthy Miklós domborművet akarnak avatni Szegeden

A Vitézi Rend nevű szervezet Csongrád-Csanád, Békés megyei törzskapitányságának tagjai október 15-én emléktáblát avatnak Horthy Miklós tiszteletére Újszegeden, ahol Mihálffy Béla, a megye 2-es számú választókerületének fideszes országgyűlési képviselője is beszédet mond.

2022. október 2., 10:21

Szerző:

Az esemény a Délvidék Házában lesz majd. Az esemény leírásában Horthy „nevét a mai napig egyesek összevonják negatív ideológiákkal és meg nem érdemelt módon kezelik emlékét”. A program szerint a szombati napon 16 órától A magyar békekötés dilemmái 1944-ben címen lesz konferencia, majd 18 órától Országgyarapító Horthy Miklós címmel egy kiállításmegnyitó, aminek fő attrakciójának ígérkezik Túri Török Tibor Horthy-domborművének avatása. Ezen ott lesz, és beszédet mond Karol Biernacki, a Lengyel Nagykövetség tiszteletbeli konzulja, Dorogi György egykori mi hazánkos politikus, valamint Mihálffy Béla, a térség országgyűlési képviselője is - írja a szegeder.hu.

A polgármester sem ért egyet

„Szeged nevében kérem, ezt ne csinálják!” – reagálta Botka László, Szeged város polgármestere. „Miután kormányzati épületben akarják felavatni Horthy emlékművét egy fideszes országgyűlési képviselővel, amit nem tudok megakadályozni, ezért nincs más eszközöm mint: Szeged nevében határozottan arra hívom fel a fideszes Mihálffy Béla képviselő úr figyelmét, hogy ezt ne tegye!”

Heisler András, Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke közleményt adott ki, melyben azt írja, elfogadhatatlannak tartja, hogy Szegeden domborműves emléktáblát kívánnak állítani Horthy Miklósnak, aki több százezer magyar állampolgár haláláért felelős. A program szerint az avatáson beszédet kíván mondani Mihálffy Béla, a kormánykoalíció parlamenti képviselője. A Mazsihisz ezért a közleményben felhívja a Fidesz-KDNP-frakció figyelmét arra, hogy képviselőjük szembemegy az antiszemitizmus ellen meghirdetett zéró tolerancia elvével, ezért arra kéri az illetékeseket, akadályozzák meg a tábla felavatását. „Szövetségünk felhívja a Fidesz-KDNP-frakció minden tagjának figyelmét arra, hogy maga Orbán Viktor miniszterelnök hirdetett jogosan és a civilizált világ normáinak megfelelően zéró toleranciát az antiszemitizmus ellen. A Mazsihisz arra kéri a kormány és a Fidesz-KDNP-frakció képviselőit, hogy az emléktábla-avatást akadályozzák meg, a kormánykoalíció képviselőjének pedig ne adjanak lehetőséget egy meggyőződéses antiszemita politikus méltatására. A Horthy előtt való kormánypárti tisztelgés elfogadhatatlan és megbocsáthatatlan” – írja Heisler.

 „Amennyiben a magyar zsidó közösséget képviselő Mazsihisz kérése nem találna meghallgatásra, úgy a zéró tolerancia elvének meghirdetését csak jól hangzó politikai gesztusnak tudjuk tekinteni, nem többnek. Bízunk benne, nem erről van szó, és az állami, kormányzati, valamint országgyűlési vezetők minden tőlük telhetőt megtesznek a Horthy-kultusz újabb megnyilvánulása és több százezer mártír emlékének meggyalázása ellen. Kérjük, hogy a kormánykoalíció minden képviselője tartsa tiszteletben Orbán Viktor miniszterelnök 2015-ben, a Parlamentben elmondott szavait: »Nem támogatható az alkotmány szerint Magyarország szuverenitásának elvesztésekor hatalmon lévő politikai vezetőnek történő szoborállítás.«”– zárja a sorait Heisler.

Szegeden korábban is volt már emlékműve Horthynak, amit még a fogadalmi templom fölszentelésének napján avattak a Dömötör torony oldalán. Ez Horthy esküjét és a nemzeti hadsereg megszületését ábrázolta. Az emlékművet 1946-ban távolították el.

(Kiemelt fotónk: Horthy-megemlékezés. MTI/Mohai Balázs)

 

2024. április 28., 16:11

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.