Horn Gábor: A politika nem civil játszótér

Ki lesz az, akiről elhiszik az ellenzéki szavazók, hogy legyőzheti Orbán Viktort? Az előválasztási cikksorozatunk második része.

2021. július 8., 14:23

Szerző:

Az előválasztásról szóló sorozatunk első részében azzal foglalkoztunk, hogy az ellenzéki pártok olyan szorosan összezárnak, hogy civil nem, vagy csak nehezen teszi be a lábát a politikába. Pálinkás József mondta ki azt, amit a választók is régóta láthatnak, hogy minden párt a saját embereit próbálja „benyomni” a jelöltek közé, egyedül az Új Világ Néppárt az, amelyik helyet ad a civileknek is, ha azok elég erősnek tűnnek ahhoz, hogy – amennyiben nyernek az előválasztáson – legyőzhessék a fideszes jelöltet.

Folytassuk a sorozatot azzal, hogy kinek van miniszterelnök-jelöltek közül a legnagyobb esélye arra, hogy megnyerje az előválasztást. A közvélemény-kutatások alapján világosan látszik, hogy a legesélyesebb jelölt Jakab Péter, Dobrev Klára és Karácsony Gergely, akik időnként helyet cserélnek az első helyen, szoros a verseny az élmezőnyben.

Min múlik, hogy végül ki lesz a befutó? 

Horn Gábor politikai elemző, a Republikon Alapítvány kuratóriumi elnöke azt mondja: minden attól függ, hányan vesznek részt az előválasztáson. Mert ugyebár a kutatási adatokhoz azokat az embereket kérdezik meg, akik azt mondják, hogy ellenzéki szavazók, és azt mondják, hogy elmennének. De hányan vannak? Tényleg elmennek szavazni? Véleménye szerint a magyar választók nagy része, mondjuk a budapestieken kívül, nem látott még előválasztást élőben. Lehet, hogy nem is a szomszéd faluba, hanem három faluval arrébb kell szavazni: szeptemberben nem a helyi iskolában vagy kultúrházban lesz a voksolás, mint amikor élesben zajlik a parlamenti választás. Igazából nincs tudásunk arról, hogy kik azok, akik ténylegesen veszik majd a fáradságot, és részt vesznek ezen, ami nagymértékben befolyásolja az eredményt is. Horn Gábor szerint elég nagy közmegegyezés van arra, hogy a legnagyobb esélye Karácsony Gergelynek van, mert a legszélesebb körű a támogatottsága, ezt a kutatások is mutatják.

„Karácsony 2018 óta ott van a politika élvonalában, miniszterelnök-jelölt volt, főpolgármester-jelölt, aztán főpolgármesterként szolgál, tehát egy „bekampányolt” országosan ismert politikus, akinek van egy olyan arcéle, amit szeretnek az emberek: nyugodt, kiszámítható, kompromisszumkész figura, akiről sokan azt gondolják, hogy kicsit az Orbán ellenkezője. Tehát, ha valaki nem Orbánt szeretné, akkor Karácsonyban megtalálja ezeket a tulajdonságokat”.


Karácsony Gergely a fővárosi Közgyűlésülése után a Városházán, 2020. február 26-án. Fotó: Pesti Hírlap archív

Persze pont ezek miatt erodálódhat is a presztízse, de lehet nagyon nagy előnye is. Az ellenzék számára a kérdés az, elhiszik-e a választói, hogy kormányzóképes. Ma már tényleg elég biztosan kimondhatjuk, hogy nagyjából ugyanakkora tábora van az ellenzéki oldalnak, mint a kormányoldalnak. Az ellenzéki oldal szavazói lényegében abban már a pártok előtt megállapodtak, hogy ők nem jobbikos DK-s, stb, hanem ellenzéki szavazók, egy másik országot képzelnek el, nagyon nem szeretik, ami van, amit nekik kínálnak, azt majd ők elfogják fogadni.

„Erre láttunk jó példákat, mondjuk az egyáltalán nem jobboldali Dunaújvárosban háromszor nyert a Jobbik az elmúlt 12 évben. Az ellenzéki szavazók hamarabb egyesültek, mint az ellenzéki pártok: én elmegyek szavazni, mert elhiszem, hogy tudtok győzni, és elhiszem nektek, hogy tudtok kormányozni. Ehhez akkor az lehet egyfajta bizonyíték, hogy valaki hivatalban van, ha kritikusan szemléli az ember az ő tevékenységét. Igen, ott van, csinálja, Budapest mégiscsak egy kétmilliós város. Persze vannak viták arról, hogy működik-e és hogyan teljesít, mint főpolgármester, de azért ezt én inkább előnynek, mint hátránynak látom” – mondta Horn Gábor.

Kövér László segíti az ellenzéket

A Fidesz mindent megtesz azért, hogy bebizonyítsa, hogy Karácsony alkalmatlan. Horn szerint ez inkább segíti az ellenzéket. „Ahogy segít Dobrevnek a folyamatos gyurcsányozás, mert helyzetbe hozza, témává válik, vagy a nagyon erőteljes jobbikozása a Fidesznek, mert ott érzik a legnagyobb ellenséget, ezek mind a másik két jelöltnek segítenek. Bizonyos értelemben Kövér Lászlónál nagyobb szívességet nem nagyon tudott volna tenni senki Jakabnak ezzel az állandó büntetgetéssel. Ennél „olcsóbban”, bármennyire sok a tízmillió forint, országosan folyamatos jelenlétet biztosítani senkinek nem lehet”.

Míg a DK-nak és a Jobbiknak van egy masszív, hadra fogható, aktivizálható bázisa, tehát olyanok, akik biztos, hogy részt fognak venni az előválasztáson, addig Karácsony mögött több párt is van ugyan, de ezek korántsem olyan pártok, amelyek jelentős bázissal rendelkeznének. Másrészt az MSZP, az LMP és Párbeszéd kicsi pártok, alacsony részvételnél nagy kérdés, hogy ezek a szavazók, akik egy ilyen kiélezett helyzetben elmennek szavazni, mennyire kerülnek ki azok közül, akik a Karácsony-féle jelöltet keresik. Vagyis ha alacsony részvétel, akkor nem biztos, hogy Karácsonynak sikerül mozgósítania a szavazóit, és akkor bármi lehet az eredmény. A főpolgármesteri választáson a DK-s szavazók nagyrészt Karácsonyra szavaztak, és nem a DK-s jelöltre. Itt most más a helyzet.

A DK-nak van egy karakteres jelöltje, nem is akárki, Gyurcsány Ferenc felesége, aki miatt elmennek szavazni és rá szavaznak. Az elemző abban bízik, hogy magas lesz a részvétel az előválasztáson, és legalább 800 ezer egymillió szavazóval. „Mindhárom politikusnak a tulajdonságai elegendőek lehetnek arra, hogy miniszterelnök-jelöltként Orbán kihívói legyenek”. 

Sokan mondják, hogy Dobrev Klára jó lenne a Fidesznek, mert őt biztosan legyőzi Orbán Viktor. Horn szerint ez szamárság. Létezik az egységes szavazói akarat, és ha Dobrev a jelölt, annak is van egy csomó előnye, ha Jakab, annak is. Ahogyan Jakab Péter a pártját fölhúzta 5-7 százalékról 15-16 százalékra néhány hónap alatt, az komoly teljesítmény.



Dobrev Klára utcafórumot tart Kőbányán, 2021. június 11-én. Fotó: Merész Márton / 168.hu

„Egyszerűen ráérzett arra, hogy van egy olyan felület, ahol ő tud Orbán legkeményebb megszólítója lenni, minden udvarias eszközt áthágva, szerintem egyébként helyesen, ezek abszolút beleférnek a politikába. Dobrev is nagyon karakteres, határozott arcélt kínál. Nem tudom, hogy Magyarországon mennyire működik ez a női szerep, mert a világban azt látjuk, hogy ennek azért van egy plusza, de nem tudjuk, hogyan alakulhat ez itthon” – mondta Horn Gábor.

Ez tehát ismét azt bizonyítja, hogy működik az előválasztás, mert egyrészt beszélnek róla az emberek, a sajtó és mindenki, másrészt ez az ellenzéknek egy olyan eszköze, ahol tud tematizálni a Fidesz nélkül. Az előválasztás nem a Fideszről, nem Orbán Viktorról szól, nem a gyűlöletről, nem a migránsokról, nem a melegekről, hanem arról, hogy itt vannak a pártok, amelyek összeállnak, és megkérdeznek minket, hogy melyik jelöltjüket akarjuk választani. Az, hogy ki lesz Orbán kihívója ellenzéki oldalon, azon múlik, hányan mennek el szavazni, és erre jelenleg nincs adatunk. Amit most látunk, az előválasztás előkészületeiből, hogy megállapodások, visszalépések vannak, ezek zavaró tényezők, lásd Molnár Gyula és Szakács László ügye az MSZP-ben. Ezek nem segítenek, mert a választó azt gondolhatja, hogy nem akar ebben részt venni, nincs ezzel dolga, hiszen már úgyis megállapodtak. Ezek aktivitást csökkentő tényezők.

„Az, hogy Márky-Zay Péter, Pálinkás József, Fekete-Győr András is jelölt, nagyon fontos: ettől érdekesebb, izgalmasabb, többszólamú lesz a kampány, többféle társadalmi csoportot szólít meg, valódi viták lesznek. El vagyunk ettől már szokva, hogy ilyen típusú, pezsgő politikai élet legyen Magyarországon”.

Most a Pálinkás József vezette Új Világ Néppárt az, amelyik felkarolja a civileket. Horn Gábor azt mondja, olyan, hogy civil politikus, nem létezik. „Én úgy vagyok ezzel, bár ebben elégé egyedül vagyok, hogy noha értem azt az igényt, hogy legyenek civilek is a politikában, de a politika nem egy civil játszótér. A politikát politikusok csinálják. Aki elindul parlamenti képviselőjelöltnek, az már nem civil”.

Lehet az illető új arc. Azonban a politikában való részvétel elszántság, erőforrás, kapcsolatrendszer, háttér kérdése, és ezeket a pártok tudják biztosítani. „Én ezt egy kicsit ilyen naiv illúziónak gondolom, hogy majd jönnek a civilek”.

Nem jönnek. Ha valaki politikus akar lenni, szálljon be, és alakítson új pártot – véli Horn Gábor. Fontos tehát a Pálinkás József vezette Új Világ Néppárt, nemcsak azért, mert a „fideszes árváknak”, a kiábrándultaknak van választási lehetőségük. Hanem azért is fontos, mert így sokkal nehezebb „lebaloldalizni” az ellenzéket, ugyanis ez egy nemzeti összefogás. Nemzeti összefogás az Orbáni világgal szemben egy másik Magyarország reményében.

Az Országgyűlés plenáris ülése

Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője (j, háttal) azonnali kérdést tesz fel Orbán Viktor miniszterelnöknek az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. május 31-én. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Utoljára ilyen összefogás 1989-90-ben volt, emlékeztet Horn Gábor: az Ellenzéki Kerekasztal, ahol ő maga is ott ült a tárgyalóasztalnál az SZDSZ politikusaként. Most egy kicsit ugyanez történik, létrejön egy széles nemzeti összefogás valamivel szemben.

Pálinkáséknak vagy a Márki-Zay féle mozgalomnak nagyon fontos szerepe van ennek felmutatásában: ez nem a gyurcsányista baloldal, amely összefogott. „Három ember fog állva maradni. És közülük az nyer, akiről azt gondolják, hogy le tudja győzni Orbán Viktort”.

A politikai elemző azt mondja, ha sokan, legalább egymillióan elmennek szavazni az előválasztáson, akkor Karácsony Gergely a legesélyesebb, ha kevesebben, akkor bármelyik nyerhet, de bárki is legyen, az ellenzéki szavazók el fogják fogadni Orbán Viktor kihívójaként.

(Kiemelt kép: (b) Karácsony Gergely, Fotó: Merész Márton / 168.hu (k) Dobrev Klára, Fotó: Merész Márton / 168.hu (j) Jakab Péter, Fotó: Komka Péter / MTI)

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.