Pálinkás József: Kartellezés folyik az ellenzéki oldalon

Mi az az előválasztás? Hogyan zajlik? Kik indulnak? Cikksorozatot indítunk az ellenzéki előválasztásról. Itt az első rész.

2021. július 6., 08:30

Szerző:

Cikksorozatot indítunk, amelyben az előválasztás legfontosabb ügyeit és problémáit boncolgatjuk, és azt is, hol tart az ellenzék egy olyan folyamatban, amelyet még csak most „tanul”. Sorozatunk első részében azzal foglalkozunk: ki, hol, hogyan indulhat az ősszel esedékes előválasztáson.

Tavaly döntötte el a hat ellenzéki párt, hogy előválasztáson, a szavazók kezébe adja a döntést, hogy hol, ki indulhat a fideszes jelölt ellen a 2022-es országgyűlési választáson. Az idei előválasztás hat párt, a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd szövetségéből született, de idén csatlakozott a Pálinkás József vezette Új Világ Néppárt (ÚVNP) is. Ez utóbbi nem teljes jogú tagja ennek a szövetségnek, ez később kiderül, miért, és hogyan kapcsolódik mégis a hatokhoz.

Azok a jelöltek, akik az előválasztáson egyéni választókerületben vagy miniszterelnök-jelöltként országosan nyernek, e hat párt közös országgyűlési képviselőjelöltjei, illetve miniszterelnök-jelöltje lesz a 2022. évi országgyűlési választáson.

A Magyar György ügyvéd által fémjelzett Civil Választási Bizottság dolga az, hogy tagszervezeteikkel azt a hátteret biztosítsák, ami a sikeres lebonyolításhoz szükséges. Például a „Számoljuk együtt Egyesület”, amely odafigyel a tisztességes szavazásra, a számlálásra. Vagy a „Nyomtass te is!”, amelynek az a feladata, hogy eljuttassa a feltételrendszert azokra a területekre, ahova nem jutnak el az információk a behatárolt médialehetőségek miatt. Vagy a „Tabumentes Országmentés Egyesület", amely a jelölti viták megszervezésében segít. A „Civilek a demokráciáért” egyesület, amely összehozza a társadalom különböző rétegeit. A Magyar György mellett tevékenykedő jogászoknak az a feladatuk, hogy a pártatlanságot, a függetlenséget szavatolják. Az Ellenzéki Együttműködés (ELEGY) szakbizottságai a szakmai hátteret biztosítják. A FŐNIX mozgalom a társadalom különböző rétegeinek bevonásáért tevékenykedik.

Létezik a pártok által létrehozott Országos Előválasztási Bizottság, amelyben a pártok vesznek részt, igaz, abba a CVB-t is meghívták, itt heti találkozások, egyeztetések zajlanak. És a legfontosabb „aHang”, amely szintén a CVB tagszervezete, és amelynek óriási szerepe van az online szavazások lebonyolításában, a szerverek működtetésében, és a sátras szavazásnál a szabályos adatkezelés  biztosításában.

Magyar György a 168-nak elmondta: „mi segítjük, támogatjuk ezt a demokratikus intézményt, borzasztóan szeretnénk, ha az előválasztás sikeres lenne. Szerintünk a legfőbb célja az előválasztásnak az ellenzéki oldal aktivizálása, legitimálása, hogy hiteles személyek kerüljenek elő, és a tematizálás, hogy ne mindig Orbán Viktor álságos felvetéseit kövessük, legyen a demokratikus oldal mondanivalójának platformja. Legitimálás, tematizálás, aktivizálás: mi erre vagyunk kitalálva” – tette hozzá lapunknak Magyar György ügyvéd.

A civilek csak „a fél pártba férnek be” 

A hat párton kívül van egy hetedik, vagy inkább egy fél párt, ahogy Pálinkás József fogalmaz, az Új Világ Néppárt. De miért nem beszélhetünk hetedik pártról? „Mondjuk azt, hogy hat és fél-hét párt, hiszen megállapodtunk, hogy elindulunk az előválasztásokon, és amennyiben olyan helyzetbe kerülünk, hogy frakciót alakíthatunk, akkor önálló frakcióba ülünk be” – mondta Pálinkás József, az Új Világ Néppárt elnöke.

Technikai értelemben úgy néz ki, hogy mind az előválasztáson, mind a jövő évi választáson jelöltjeiknek nyerni kell ötnél több körzetben, akkor alakíthatnak külön frakciót. „Ezek elég kemény feltételek, de a választás már csak ilyen” – tette hozzá Pálinkás.

Vannak olyan jelöltjeik, akiket más párt is támogat. Ezekről még folynak a tárgyalások. „Nekünk elsősorban olyan jelöltjeink vannak, akiknek más pártok adnak úgynevezett »befogadó nyilatkozatot«, ami azt jelenti, hogy ha ők megnyerik az előválasztást, de nem tudunk frakciót alakítani, akkor független képviselőkként vesznek részt a parlamenti munkában, vagy beülnek abba a frakcióba, frakciók valamelyikébe, amelyektől befogadó nyilatkozatot kaptak” – részletezte.


Kijelenthetjük, hogy a civilek nem indulhatnak el az előválasztáson. Muszáj megszerezniük legalább egy párt támogatását a hétből. De „logikusan végig gondolva nem célja a hatoknak, hogy a helyük veszélyeztetett legyen, ezek szép kis vetélkedők, csak azt szeretnék, ha a saját embereik kerülnének be” – mondta portálunknak egy szakértő, aki a téma érzékenysége miatt nem vállalta nevét.

Pálinkás József azt mondja, az Új Világ Néppárt befogadja a civileket. „Velünk elindulhat, mi ezt kínáljuk a minket megjelölő civileknek. Hogy ők kiket jelölnek meg, ezt nem föltétlenül kell nyilvánosságra hozniuk. Nem mintha itt valami suskus lenne a dologban, de mi ezt nem várjuk el. Mondjuk, ha egy ÚVNP által indított jelöltnek valamelyik párt befogadót ad, és annak a pártnak is elindul a jelöltje, az a fura helyzet áll elő, hogy neki ott elvben két jelöltje van. És akkor nem tudom, hogy mi van. Mi bejelentettünk civil indulókat, és azt várjuk, hogy a pártok nekik adnak befogadó nyilatkozatot. Nézzük meg, hogy ki a legalkalmasabb jelölt, ki az, akit az emberek legjobban ismernek. Jó lenne, ha a pártok eszükhöz térnének. Ahhoz, hogy változás legyen, az biztos, hogy változás kell az ellenzéki oldalon is. Ha nem nyitják ki a jelölti lehetőséget, ha a hat párt úgy gondolja, hogy az ő pártkádereikkel töltik meg a parlamentet, akkor az az érzésem, hogy a választáson nem fognak nyerni”.

Az elmúlt hetekben a hírek folyton arról szóltak, melyik párt jelöltje, pártján kívül mely párt támogatását szerezte meg. Pálinkás József érzi azt a tendenciát, hogy inkább egy másik párt jelöltjét támogatják „a hatok”, semhogy egy – esetleg sokkal esélyesebb – civil „újvilágost”.

„Én azt látom, hogy van a pártok között egy kartellezés, és igyekeznek a jelöltjeiket, vagy a pártkádereiket bejuttatni. Kérdés, hogy amikor majd dönteniük kell, mert a mi esetünkben dönteniük kell, akkor a döntésük az lesz-e, hogy mindenáron ragaszkodnak a pártkárdereikhez, adott esetben egy jó jelölttel szemben is. Ha ezt teszik, akkor szerintem rosszul döntenek” – mondta Pálinkás József.

Tanulási folyamat, lesz ez még jobb is

A 168-nak nyilatkozó szakértő úgy vélte, „rühelli” azt, ahogy a pártok ide-oda egyezkednek, és tologatják az embereket, mint a bábukat, mert pont a szépségét veszi el a dolognak, olyan, mintha megfőznék a levest, csak nem tennének bele fűszert.

Adódhat olyan, hogy valahol csak egy ember indul el, és elmegy száz ember szavazni az előválasztáson, azok nyilván mind rá szavaznak – mert nincs alternatíva –, akkor az az egy ember indulhat el a Fidesszel szemben. A szakértő szerint ez pont olyan, mint a Hazafias Népfront régen. „Ez nem jól van így. Ezt úgy kellett volna csinálni, hogy, aki akar, elindul. Két fordulót kellett volna szervezni. Az első fordulóban méredzkedjenek meg, jöjjenek a párton kívüliek, a gyógyszerészek és a pedagógusok, és a második fordulóba jussanak be az esélyesek. Ugyanúgy, ahogy a miniszerelnök-jelöltnél is. Induljon el fű, fa, virág, és a legesélyesebb induljon el 2022-ben” – fogalmazott.

Magyar György ezt úgy kommentálta, hogy ez egy tanulási folyamat, amit a fővárosban már sikerült jól abszolválni, de az sokkal egyszerűbb volt, mint országosan. Ott ragyogóan működött ez az elmélet, aktívak lettek az emberek is, és nem véletlen, hogy Karácsony Gergely lett a főpolgármester, mert tudni lehetett, ki az, akire végül szavazni fognak az emberek élesben.

„Én azon az állásponton vagyok, hogy sokkal jobb lett volna kétfordulós, vagy preferenciális választást lebonyolítani, tehát ne csak azt húzza be a választó, hogy számára ki lenne a legszimpatikusabb jelölt, hanem a másodikat is húzza be, és akkor visszaosztjuk a másodikokra leadott szavazatokat. Ezt Londonban és jobb helyeken így csinálják, de mint mondtam, ez egy tanulási folyamat. Lehet, hogy a következő már ilyen, jobban társadalmasított lesz, mert egy előválasztás a rendes választásnak a leképezése kell, hogy legyen” – mondta a 168-nak Magyar György.

Az előválasztás első fordulója 2021. szeptember 18–26. között, a második forduló október 4–10. között lesz.

(Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke a 24. Magyar Innovációs Nagydíj átadásán az Országházban 2016. március 31-én. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)