Honvédelmi Minisztérium: észleltük a Horvátországban lezuhant gépet, azóta újabb hasonló eset történt

A drón, mint közölték, Csengernél lépett be a magyar légtérbe.

2022. március 11., 16:21

Szerző:

Mint megírtuk, az éjszaka folyamán egy harcászati felderítő robotrepülőgép csapódott a zagrábi Stjepan Radics Kollégium közelébe. A horvát kormány bejelentette, egy szovjet gyártmányú gépről van szó, amely a magyar légtéren keresztül érkezett Zágrábba és okozott óriási kárt. A balesetben senki nem halt meg. Részletesebb információkat péntek délelőtt közölt a horvát kormány.

A lapok és szakértők korábban arról írtak, hogy egy Tu-141-esről lehet szó. Mint Tyler Rogoway, katonai repülési szakértő közölte, Ukrajna az egyetlen ismert jelenlegi Tu-141-es üzemeltető, az ország viszont később azt közölte a lap szerint, nem az övék a gép. Az index.hr azt írja továbbá, hogy a horvátországi ukrán nagykövetség nem kívánta kommentálni az esetet, Oroszország részéről pedig eddig csak a horvátországi orosz nagykövetség szólalt meg. Azt közölték, a horvát médiából értesültek a hírről. Mint írták, a „drónt Ukrajna területén gyártották, az orosz erők 1991 óta nem használnak ilyen gépet”.

A Vecernji List brüsszeli tudósítója pedig azt közölte, hogy a NATO integrált védelmi rendszere észlelte és követte az eszközt. Románia légtérfigyelő rendszere szintén észlelte a drónt, mint írják, a gép három percig, alacsonyan haladt a légterükben. Kerestük az ügyben a magyar honvédelmi minisztériumot, azt válaszolták, Magyarország szintén észlelte a drónt. „Egy, a légtérben a radarképernyőn időnként érzékelhető repülő tárgyat észlelt a Magyar Honvédség légtérvédelmi szolgálata 2022. március 10-én az éjszakai órákban Magyarország légterében. A repülő eszköz, mint később beigazolódott egy TU-141 típusú drón volt, amelyet az utóbbi időben az elavultsága miatt elsősorban kiképzési légicélként alkalmaztak. Ilyen eszközzel az ukrán, de korábban az orosz hadsereg is rendelkezett” – közölték. 

Hozzáteszik: „A nagy sebességgel közlekedő eszközt már Ukrajna területén is érzékeltük. Magyarország légterébe – Románia légterét érintve – Csengernél lépett be. A hazánkba történő belépésétől mindvégig nyomon követve és ellenőrzés alatt tartva, az az ország légteréből távozott. Sajnos az éjszakaihoz hasonló esemény pénteken, a déli órákban is történt hazánk légterében, most az észak-keleti országrészben. Tekintettel az előzményekre, a készültségi szolgálatban lévő Gripenek ellenőrizték az érintett légteret, azonban semmiféle légijárművet ott nem találtak” – írták.

A Honvédelmi Minisztérium szerint az ukrán háborús konfliktus miatt különösen fontos, hogy megfontoltan és higgadtan kezeljük az ilyen eseményeket. „Hazánk célja továbbra is az, hogy kimaradjon ebből a háborúból, elkerülje azt, még abban az esetben is, ha ilyen, vagy ehhez hasonló események akár provokatív jelleggel történnek. Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka is felvette a kapcsolatot horvát partnerével és a szomszédos országok képviselőivel. Az eset körülményeit folyamatosan vizsgálják, az információkat egymással megosztják. A Magyar Honvédség továbbra is folyamatosan figyelemmel kíséri a légtérben történő eseményeket, garantálva hazánk szuverenitását és a magyar emberek biztonságát” – zárták.

A horvát kormány az közölte az index.hr szerint, hogy a horvát légvédelmi rendszer szintén észlelte a drónt a lezuhanás előtt, viszont mint mondták, a gép pár percig tartózkodott a horvát légtérben a becsapódás előtt. A horvát kormány szerint Magyarország légterében 40 percig volt jelen a drón. 

Közben Szijjártó Péter külügyminiszter is bejelentkezett, majd az újabb magyarországi légtérsértésről beszélt.

(Kiemelt kép: Fotó: Fischer Zoltán / MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda)

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.