Nem tréfa: a Kékestetőn hó esett

A hidegfront csapadékzónája a délelőtti órákban ért az Északi-középhegység fölé, a csapadék halmazállapota esőről havas esőre váltott, majd tisztán hóra – írta a HungaroMet Zrt. a Facebook-oldalán kedden. Hozzátették: hétfőn 30 Celsius-fokot mértek az Alföldön, kedden pedig havas eső, sőt havazás volt Kékestetőn.

2024. április 2., 12:36

Szerző:

Mint írták, a hidegfronti csapadékzóna kedden a délelőtti órákban ért az Északi-középhegység fölé, és a csapadék hűtő hatásának segítségével – Kékestetőn szűk két óra alatt 2 fokos hőmérsékletcsökkenést tapasztaltak – a csapadék halmazállapota legmagasabb hegycsúcsunkon esőről átváltott havas esőre, sőt átmenetileg tisztán hóra is. Közölték azt is, hogy a csapadékhoz viharos szél is társul.

Ahogy arról korábban írtunk, kedden a front felhőzete és csapadékzónája lassan északkelet felé tevődik, itt még délután is számítani kell borult, esős tájakra. A front mögött szakadozik, gomolyosodik a felhőzet, és kisüt a nap. Délután az ország délnyugati felén erőteljesebbé válik a gomolyfelhő-képződés, és egyre több helyen alakulhat ki zápor, zivatar. A délnyugati részek kivételével nagy területen kísérhetik erős, viharos lökések a jellemzően nyugati irányú szelet, csak estére mérséklődik a légmozgás. Zivatar környezetében szintén előfordulhatnak viharos lökések.

Kiadták a figyelmeztetést: kemény nap vár ránk

Kiadták a figyelmeztetést: átvonuló hidegfront mögött napközben még nagy területen fordulhatnak elő viharos (~60-80 km/h, egy-egy helyen akár ~85-90 km/h) széllökések. Kedd reggelig a Dunántúl nyugati harmadában, illetve a délnyugati területeken 20 mm körüli csapadék hullhat.

Hungaromet honlapján megjelent figyelmeztetés szerint kedd déltől estig az ország délnyugati felében a kb. Győr-Szeged vonaltól nyugatra, ezen belül kiemelten a Dél-Dunántúlon és nyugaton szórványosan számíthatunk zivatarok előfordulására.

Zivatarok környezetében viharos szél (~60-80 km/h) és néhol kis méretű jég (1 cm alatti átmérő) valószínű, intenzív záporok környezetében jégdara előfordulhat. Délután, kora este az említett területen kívül kisebb valószínűséggel és kisebb területen északkeleten van még némi esély zivatarra.

Eső után szél söpri ki a szaharai port kedden

A hétfőn délután megérkezett front felhőzete és csapadékzónája északkelet felé lassan elvonul, így mögötte már a reggeli, kora délelőtti óráktól délnyugat felől egyre nagyobb területen szakadozik, gomolyosodik a felhőzet és süt ki a nap - írja még hétfőn a Hungaromet.hu.

Északkeleten ugyanakkor estig maradhatnak borult körzetek és arrafelé a kora délutáni órákig eshet az eső.

Hozzátették: délután az ország délnyugati felén erőteljesebbé válik a gomolyfelhő-képződés, melyek össze is állhatnak, arrafelé egyre több helyen lehet számítani záporra, zivatarra. A délnyugati tájak kivételével nagy területen kísérhetik erős, viharos lökések a jellemzően nyugati irányú szelet, estére mérséklődik a légmozgás. Zivatar környezetében viszont szintén előfordulhatnak viharos lökések.

A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 14 és 19 fok között alakul, a felhősebb északkeleti tájakon lehet ennél pár fokkal hűvösebb is, jócskán visszaesnek a hőmérsékleti értékek az elmúlt napokhoz képest.

A hidegfront után lassú melegedés kezdődik továbbra is élénk széllel, és a többórás napsütés mellett ismét 20 Celsius-fok körül alakulnak a csúcshőmérsékletek; vasárnap már újra 22-28 fok közötti hőmérséklet várható a legmelegebb órákban.

(Fotó: Hungaromet Zrt.)

A Szabad Európa kiperelte az autópálya-koncessziós szerződés mellékleteit, és kiderült, hogy 15-17 ezer milliárd forintba kerülhet az adófizetőknek az, hogy a kormány kiszervezte a hazai gyorsforgalmiút-hálózat nagy részét. Az üzletet elnyerő hét magántőkealapról kiderült, hogy négy Szíjj László, három pedig Mészáros Lőrinc kormányközeli üzletember százszázalékos tulajdonában van – írja a lap.

Kedden túlnyomóan derült, száraz időre van kilátás. Európa időjárását egy kiterjedt anticiklon befolyásolja. Napközben többfelé megélénkül, kedden a Dél-Dunántúlon időnként meg is erősödik a délkeleti, keleti szél.

Olyan szabályokat akartak bevezetni a koreaiak által vezetett iváncsai akkumulátorgyárban, ami kiverte a biztosítékot a magyar munkavállalóknál. Nem mondják meg, mi az oka, ha rosszul lesznek a dolgozók a munkahelyükön, a szigorú biztonsági előírásokra viszont nagyon odafigyelnek, a telefonok kamerája le van takarva, amit a biztonsági szolgálat ellenőriz is. A Házon kívülnek az iváncsai akkumulátorgyár két dolgozója mesélt arról arc és név nélkül.

Magyarországon tavaly 115 ezer 65 évesnél idősebb magyar dolgozott a nyugdíj mellett. A legtöbben a feldolgozóiparban tevékenykedik, de a kereskedelemben és gépjárműjavításban is szép számmal dolgoznak az idősek.