Kiadták a figyelmeztetést: kemény nap vár ránk

Kiadták a figyelmeztetést: átvonuló hidegfront mögött napközben még nagy területen fordulhatnak elő viharos (~60-80 km/h, egy-egy helyen akár ~85-90 km/h) széllökések. Kedd reggelig a Dunántúl nyugati harmadában, illetve a délnyugati területeken 20 mm körüli csapadék hullhat.

2024. április 2., 07:56

Szerző:

 

A Hungaromet honlapján megjelent figyelmeztetés szerint kedd déltől estig az ország délnyugati felében a kb. Győr-Szeged vonaltól nyugatra, ezen belül kiemelten a Dél-Dunántúlon és nyugaton szórványosan számíthatunk zivatarok előfordulására.

Zivatarok környezetében viharos szél (~60-80 km/h) és néhol kis méretű jég (1 cm alatti átmérő) valószínű, intenzív záporok környezetében jégdara előfordulhat. Délután, kora este az említett területen kívül kisebb valószínűséggel és kisebb területen északkeleten van még némi esély zivatarra.

Eső után szél söpri ki a szaharai port kedden

A hétfőn délután megérkezett front felhőzete és csapadékzónája északkelet felé lassan elvonul, így mögötte már a reggeli, kora délelőtti óráktól délnyugat felől egyre nagyobb területen szakadozik, gomolyosodik a felhőzet és süt ki a nap - írja még hétfőn a Hungaromet.hu.

Északkeleten ugyanakkor estig maradhatnak borult körzetek és arrafelé a kora délutáni órákig eshet az eső.

Hozzátették: délután az ország délnyugati felén erőteljesebbé válik a gomolyfelhő-képződés, melyek össze is állhatnak, arrafelé egyre több helyen lehet számítani záporra, zivatarra. A délnyugati tájak kivételével nagy területen kísérhetik erős, viharos lökések a jellemzően nyugati irányú szelet, estére mérséklődik a légmozgás. Zivatar környezetében viszont szintén előfordulhatnak viharos lökések.

A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 14 és 19 fok között alakul, a felhősebb északkeleti tájakon lehet ennél pár fokkal hűvösebb is, jócskán visszaesnek a hőmérsékleti értékek az elmúlt napokhoz képest.

A hidegfront után lassú melegedés kezdődik továbbra is élénk széllel, és a többórás napsütés mellett ismét 20 Celsius-fok körül alakulnak a csúcshőmérsékletek; vasárnap már újra 22-28 fok közötti hőmérséklet várható a legmelegebb órákban.

Nyári meleg volt már hajnalban is

Június elejét idézte a hőmérséklet hétfő hajnalban.

Azt írták: „egészen elképesztő” minimum-hőmérsékletek születtek április első óráiban, Jászszentlászlón nem volt hűvösebb 17,4 Celsius-foknál, és a leghidegebb zugban, Zabarban is több fokkal enyhébb volt a reggel az ilyenkor szokásosnál. A bejegyzéshez készített térkép szerint ott 7,3 fokot, vagyis gyakorlatilag nyári meleget mértek hétfőn hajnalban.

A mért minimum-hőmérsékletek hétfői országos átlaga 13,3 fok volt, ez gyakorlatilag egy június eleji átlagértéknek felel meg – írták.

A hidegfront előtt lassan minden rekord megdől

Ahogyan arról beszámoltunk: megdőlt a 113 éves országos és a 98 éves fővárosi melegrekord, valamint az országos hajnali melegrekord szombaton – közölte a HungaroMet Zrt. a honlapján vasárnap.

Azt írták: szombaton országszerte nyáriasan meleg idő volt. A Bács-Kiskun vármegyei Kelebián 27,6 Celsius-fokig melegedett fel a levegő, amivel megdőlt az erre a napra vonatkozó melegrekord. A korábbi rekord 26,9 fok volt, amit még 1911-ben, Szerepen regisztráltak.

(Fotó: Marcus Brandt/dpa/AFP)