Hivatalos: félmilliárdos kártérítést ad a kormány a recski sárlavina áldozatainak

Hétfő este jelent meg a Közlönyben a Kormányhatározat. 

2023. július 11., 07:48

Szerző:

Hétfő este jelent meg a Magyar Közlönyben az a kormányhatározat, amely 500 millió forintos határig kártalanítja azokat, akiknek károsodott a lakóingatlanja Recsken a június 8-án történt villámárvíz okozta sárlavina miatt – szúrta ki a 24.hu. Ahogy arról beszámoltunk, június 8-án a hatalmas esőzés után iszap öntötte el Recsken a Hunyadi sor utolsó szakaszának mintegy húsz lakóingatlanát, mintegy 50–60 ember kiköltöztetését is elrendelték. A bányacég, az Andezit-Bau Kft. Nagy István, valamint Kósa Lajos barátjaként elhíresült Fiák István tulajdona. A kft. a sárlavina után helyiek elmondása szerint 100 ezer forintos gyorssegélyt osztott ki családonként. 

A hétfőn megjelent Kormányhatározat alapján biztosított az 500 milliós forrás „terhére az  érintett személyek lakhatásának megteremtése érdekében külön kérelem benyújtásával egyedi támogatást nyújtson az  MR Közösségi Lakásalap Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság (a  továbbiakban: MR Lakásalap NKft.) részére támogatási előlegként, a  támogatás felhasználásának és elszámolásának részletes feltételeit meghatározó támogatói okirat alapján, azzal, hogy a támogatói okiratban rögzítse, hogy

  • a) az 5. pont alapján készített jelentésben foglalt megállapításokat az MR Lakásalap NKft. figyelembe veszi,
  • b) a fel nem használt támogatást az MR Lakásalap NKft. köteles a központi költségvetés javára visszafizetni,
  • c) ingatlanvásárlás esetén a  vételár megfizetésétől számított 15 napon belül írásban tájékoztassa a belügyminisztert.”
     

A határozatban az is olvasható, hogy a kormány „felhívja a  belügyminisztert és a  Miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy az  Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a  Heves Vármegyei Kormányhivatal útján – az  MR Lakásalap Nkft. bevonásával – készítsenek jelentést az érintett ingatlanok hosszú távú használhatóságának, lakhatóságának kérdéseiről, azzal, hogy a vizsgálat térjen ki arra, hogy az ingatlanok károsodása összefüggésben van-e az időjárás okozta eseményekkel.”

Pár nappal korábban számoltunk be arról, hogy az ügyészség hatályok kívül helyezte a rendőrség döntését és elrendelte a recski sárlavina miatt nyomozást.

(Kiemelt képünkön: Recsk 2023.06.18. vasárnap. Fotó: Országos Roma Kulturális és Média Centrum Facebook oldala.)

A MOHU betétdíjas csomagolásait visszaváltó automatákkal kapcsolatban elég eltérő tapasztalatokkal gazdagodhattunk az elmúlt hetekben. Volt olyan bolt, ahol nem működött, megint máshol pedig flottul ment minden. A 24.hu arra kérte a munkatársait, számoljanak be a személyes tapasztalataikról.