Hiller Halásznak: Nem készült, szégyellje magát!

Válságos helyzetben a felsőoktatás – állította a szocialista Hiller István a parlamentben. A fideszes államtitkár szerint pedig éppen a szocialisták idején volt ilyen helyzetben. Halász János államtitkár a diákok röghöz kötéséről azt mondta, amit Hiller rögnek nevez az az ő hazája. Hiller szerint Halász felkészületlenségét jelzi, hogy még ezt a mondatot is papírból olvasta fel.

2013. február 18., 14:42

Szerző:

Válságos helyzetbe került a felsőoktatás. Ezt napirend előtt Hiller István volt szocialista kultuszminiszter mondta a parlamentben. Szerinte gyorsan, radikálisan csökkent az állami támogatás. Úgy vélte, nem volt szükséges, hogy ekkora pénzt vonjanak ki a felsőoktatásból, ahogy arra sem, hogy korlátozzák az egyetemek önállóságát, pénzügyi komisszárokat ültessenek a rektorok nyakába. Hiller elutasította a felsőoktatási autonómia csökkentését, a rektorok jogainak megnyirbálását. Emlékeztetett arra is, hogy vezetők tucatjai panaszkodtak arról, hogy saját intézményük jövőjéről semmit sem tudnak.

Halász János államtitkár – márciustól ő követi a távozó L. Simon Lászlót a kulturális államtitkári poszton – erre úgy reagált, hogy a felsőoktatás 2010-ben volt igazán válságos állapotban.

– Ön miniszterként nem nézett szembe azzal a problémával, hogy az egyetemisták közel fele nem szerez diplomát. Jelentős számban voltak „túlfutók”. Súlyos az örökség. De idén 27 milliárd forinttal több támogatás jut a felsőoktatásra – mondta.

Hiller később interpellálta az államtitkárt, a diákok röghöz kötése ellen emelt szót, amit a kormánypártok alkotmányban akarnak rögzíteni. Szerinte a hallgatói szerződés a leglátványosabb eleme a felsőoktatási reform kudarcának, egy adminisztratív eszköz a hallgatók lehetőségeinek korlátozására. Emlékeztetett, hogy az unió egyik alapértéke a munkaerő szabad áramlása.

Halász János megismételte önmagát, aztán a saját kérdéseit tette fel, amelyeket meg is válaszolt Hiller helyett:
– Szembenézett ön azzal, hogy diplomás pályakezdők elhagyják az országot, sokan nem fejezik be az egyetemet? Nem.
Azt mondta, a hallgatói szerződés itthoni munkavállalásra ösztönzi a diákokat.
– Ami önnek rög, nekem a hazám – olvasta.

– Ezt a kérdést jól megválaszolta államtitkár úr. Egyetlen oktatónak, egyetlen diáknak nem mondott semmit, csak az én idézettség-szintemet növelte – fogalmazott Hiller. – Maguknak fogalmuk sincs a felsőoktatás finanszírozásáról. Azt mondja nekem, hogy ami nekem rög az önnek a hazája? Hogy lehet ilyen mondatot papírból olvasni? Ebből is látszik, hogy nem készült fel. Szégyellje magát!

16:19

Noha egyesek számára úgy tűnhet, hogy Orbán Viktor békemissziót folytat, a miniszterelnök spontán utazásaival nem okoz osztatlan sikert a diplomácia világában.

14:16

Lázár János építési és közlekedési miniszter újabb döntést hozott: ezúttal a polgármester-jelöltként a VI. kerületben csúfos vereséget szenvedő Kovács Balázs Norbertet nevezte ki a fővárosban megvalósuló kormányzati beruházásokért felelős miniszteri biztossá.