Brutális hidegfront érkezik

Éjszaka északnyugat felől átmenetileg erősen megnövekszik a felhőzet, és éjfél körül előbb az északnyugati, nyugati határ mentén, majd kelet felé terjedve, vonulva több helyen várhatóak záporok, zivatarok.

2022. május 31., 18:00

Szerző:

Több ciklon is örvénylik jelenleg Európa felett, frontjaik mentén erősen felhős az ég, és többfelé fordul elő eső, zápor, zivatar. A Közép-Európa fölé áramló hűvös levegő hatására a kontinens középső államaiban jellemzően több fokkal elmaradnak a csúcsértékek az ilyenkor megszokottól. Anticiklont mindössze a Balkán-félsziget felett figyelhetünk meg, így ott, illetve a Földközi-tenger nyugati medencéjében is napos, száraz, meleg az idő. Spanyolország keleti felén, Szicíliában és az Égei-tenger mentén már 30 fok közelében alakulnak a maximumok.

A Kárpát-medence felett szerdára virradó éjszaka hidegfront vonul át.

Kedden a még erősen felhős tájakon is szakadozik, csökken a felhőzet, estig csapadék nem lesz. Éjszaka északnyugat felől átmenetileg erősen megnövekszik a felhőzet, és éjfél körül előbb az északnyugati, nyugati határ mentén, majd kelet felé terjedve, vonulva több helyen várhatóak záporok, zivatarok.

Szerdán a déli órákra a keleti megyékben is megszűnnek a csapadékgócok, ott is csökken a felhőzet, így ezt követően fátyolfelhős, szűrt napsütéses időre számíthatunk gomolyfelhőkkel, késő estig csapadék nélkül. Szerda késő este a nyugati határszélen lehetnek újra záporok, illetve egy-egy zivatar. Csak a zivatarokat kísérhetik erős széllökések.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10 és 15 fok között alakul, de az északi völgyekben hidegebb lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 24 és 29 fok között valószínű.

(Kiemelt képünk illusztráció. Zivatarfelhő a Balaton felett a vonyarcvashegyi Szent Mihály-kápolna felől fényképezve 2021. május 18-án. MTI/Varga György)