Hiába tiltakoznak Gödön, kiadták az engedélyt az akkumulátorgyár bővítésére

A lakosság tiltakozása ellenére kiadta a gödi Samsung újabb engedélyét a katasztrófavédelem.

2023. február 13., 08:43

Szerző:

Döntést hozott a Pest vármegyei katasztrófavédelem a gödi Samsung-gyár újabb hatósági engedélykérése ügyében – írja a Mérce. A 2017 óta folyamatosan növekvő, mostanra gigászi méreteket öltő akkumulátorgyár ezúttal újabb „veszélyes anyagokkal foglalkozó létesítményekkel” bővült, amelyek használatba vételéhez katasztrófavédelmi engedélyre van szükség.

Ezt a lakosság tiltakozása ellenére ki is adta a hatóság.

Február elején a gödi Samsung új akkumulátorgyár-projektjéről is lakossági fórumot tartottak, Debrecenhez és Nyíregyházához hasonlóan azonban ott is dühös emberekkel találkoztak a szervezők. Több mint 200 gödi és Göd környéki résztvevő így nem csupán az akkumulátorgyár szennyezésétől és túlzott vízfelhasználásától való félelmét fejezte ki, de emlékeztette a Katasztrófavédelem és a vármegye megjelent képviselőit a tűzvédelmi szabálytalanságokra, a Samsung már fennálló talajvízszennyezésre vonatkozó problémáira, és az elmúlt év egyéb visszaéléseire is.

A katasztrófavédelem vasárnap kiadott határozatából kiderül többek közt: az engedélyezési eljárás egy hónapig szünetelt, miután a hatóság több épületrész esetében hiányolta a a tűzoltó rendszer megfelelőségének és üzemképességének igazolását. A hiánypótlásra öt nap állt rendelkezésre, de ez idő alatt maga a Samsung kérte az engedélyezési eljárás szüneteltetését, így végül egy hónappal később, január elején indult újra az eljárás, miután a cég pótolta a hatósági követelményeket – ismerteti a Mérce. Az újraindult eljárás részeként februárban helyszíni szemlét tartott a hatóság, hogy ellenőrizze az új gyárrészekről szóló biztonsági jelentés valóságtartalmát. Ekkor újabb hiánypótlásra kötelezték a Samsungot, kiderült ugyanis: nem tudták teljes körűen igazolni, hogy a cég alvállalkozói megkapták a megfelelő oktatást az úgynevezett belső védelmi tervről, vagyis arról, mi a teendő, ha a gyárban baleset történik. A hatóság azt írja, a Samsung pótolta a hiányzó oktatási dokumentációt.

(Kiemelt képünk: Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Samsung SDI gödi elektromos jármű akkumulátor gyárának nyitóünnepségén 2017. május 29-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)