Az államtitkár szerint külföldről finanszírozzák az akkumulátorgyárak elleni tiltakozásokat

Úgy néz ki, megvan, mivel akarja a kormány elejét venni az akkumulátorgyárak elleni tüntetéseknek – írja volt és jelenlegi államtitkárok megszólalása alapján a hvg.hu.

2023. január 29., 15:45

Szerző:

Lánczi Tamás politológus – aki korábban az Orbán-kormány államtitkára, a Századvég vezető elemzője, illetve a XXI. Század Intézet igazgatója is volt – fogalmazott úgy, hogy „elindult egy harc azért, hogy ezeket a gyárakat ne hazánkban építsék fel”, Németországban például keményen lobbiznak azért, hogy a magyar beruházások inkább náluk épüljenek fel. Úgy vélte, meg kell vizsgálni, hogy a debreceni akkumulátorgyárat ellenző ellenzéki pártok tevékenysége hogyan függ össze ezzel a német gazdasági törekvéssel, fel kell tárni, van-e esetleg anyagi befolyásoltság, mint ahogy a választási kampányban is történt hasonló eset – írja a hvg.hu.

Mint mondta, az ellenzéki pártok tisztában vannak e beruházások jelentőségével, tudják, aki zöld technológiát akar, annak akarnia kell az akkumulátorokat, ezzel a gyárakat is, mert "nem fáról szüretelik az akkumulátort". Szerinte nem véletlen, hogy eddig nem merült fel ezekkel semmilyen probléma, ahogy Németországban sem merülnek fel ilyenek. Arról is beszélt, hogy amikor a magyar libatömés ellen tiltakoztak, akkor a francia libamájtermelők finanszírozták a tiltakozást vezető erőket, tehát kicsiben ugyanez történt akkor is.

Nem sokkal később már Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára beszélt arról a Facebook-oldalán, hogy „kilóg a lóláb", ugyanis "nem az a bajuk" a tiltakozóknak, hogy akkumulátorgyár épül, hanem az, hogy Magyarországon, a hazai baloldal pedig csatlakozik ehhez a kampányhoz. Ennél már tényleg csak az lenne a durvább, ha ezért pénzt kapnának külföldön, mondjuk dollárban” – tette hozzá sokat sejtetően.

(Kiemelt képünk: Közmeghallgatás a debreceni akkumulátorgyár ügyében. Fotó: Salánkiné Kuti Zsuzsa Facebook)

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a Miniszterelnökség által aláírt támogatói szerződésnek köszönhetően a tavaly októberben megrendelt húsz szerelvény mellett további 31 új modern, alacsony padlós és légkondicionált CAF-villamossal bővül a fővárosi járműflotta.

A főváros vezetése elkötelezett amellett, hogy a jelenlegi belvárosi „autópályák” helyett újjáéledő sugárutak legyenek Budapesten, ezért a városlakók, gyalogosok és kerékpárosok érdekeit szem előtt tartva újítják meg a Váci utat, a Bajcsy-Zsilinszky utat és az Üllői utat - jelentette be a főpolgármester pénteken Budapesten.

2023. március 24., 14:44

Az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. ügyfelei az utóbbi időszakban ismét adathalász csalók által küldött hamis számlaértesítőket kaptak - hívta fel a figyelmet az állami energiacég pénteki közleményében.