Hiába írja elő a rendelet, nem kapják meg ingyen az életmentő gyógyszert a betegek

Több hónapja megszületett a döntés, ám a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő még mindig nem adta ki azt az engedélyt, ami a tb-támogatáshoz szükséges.

2022. június 13., 21:50

Szerző:

Hiába írja elő kormányrendelet, továbbra sem kaphatják meg ingyen az adrenalinos injekciós tollat, ismertebb nevén Epipent azok, akiknek erre szükségük lenne – írja az Rtl.hu.

Az Anafilaxiás Allergiásokért Egyesület tapasztalatai szerint sokan nem értik, miért nem tudják továbbra sem kiváltani ingyen az életmentő gyógyszert.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő azt írta: folyamatosan tárgyalnak a gyártóval, hogy a készítmény mielőbb felkerüljön a tb-támogatott gyógyszerek listájára.

Egy újpesti óvodában május végén lett rosszul az ötéves Dávid. Az óvónő vette észre, hogy valami baj van. A kisfiú azonnal adrenalinos injekciót kapott, így stabilizálták az állapotát. Édesanyja sírva köszönte meg az óvónőnek, hogy a gyorsa beavatkozással megmentette fia életét.

Januárban viszont egy hasonló eset tragédiával végződött. Egy hétéves kisfiú meghalt anafilaxiás sokk miatt, ott nem volt kéznél az adrenalinos toll.

Civil és szakmai szervezetek ezután kezdtek lobbizni azért, hogy a sokak által Epipenként ismert gyógyszer legyen ott minden köznevelési intézményben. És azért is, hogy a több tízezer forintba kerülő készítményt támogassa a társadalombiztosítás.

Április végén meg is született a döntés, amely lehetővé teszi, hogy az injekciót ingyen válthassák ki azok, akiknek már volt anafilaxiás rohamuk, emellett 70 százalékos támogatás jár azoknak, akiknél nagy valószínűséggel előfordulhat ilyen roham.

Az Anafalixiás Allergiásokat képviselő Egyesület szerint a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő azonban még mindig nem adta ki azt az engedélyt, ami a tb-támogatáshoz szükséges. Egyelőre ezért mindenkinek fizetnie kell a gyógyszerért.

Ráadásul a nyár mindig egy kockázatosabb időszak a súlyos allergiások számára. A Nemzeti Egészségbiztosítási alapkezelő a Híradó kérdésére azt írta: folyamatosan tárgyalnak a gyártóval, azért, hogy a készítmény „mielőbb felkerüljön a tb-támogatott gyógyszerek listájára.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: AFP)

17:30

A kedvező időjárásnak köszönhetően idén sok strand korábban nyit, mint az előző években. Május elsején már egészen sok strand látogatható lesz, a hétvégén pedig még több helyen csobbanhatunk.

13:48

Gy. Németh Erzsébet ellen az „Újabb bizonyíték van az orbáni pedofilhálózat működésére!” címmel megjelent online sajtótájékoztatón közzétett állításai miatt tett feljelentést Pölöskei Gáborné, Áder János testvére. Az országgyűlés döntése alapján az eljárás során a politikusra nem vonatkozik majd a mentelmi jog.