Nem fog összejönni, amit Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter elhatározott

Sem a szabályzat, sem a DK nem fogja engedni, hogy egymás mellett legyen a nevük a szavalólapokon.

2021. október 5., 07:47

Szerző:

Politikai szövetségesként indul az ellenzéki előválasztás második fordulójában Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter. A két politikus Hódmezővásárhelyen tárgyalt egymással. Közös sajtótájékoztatójukon azt mondták: a kampányt és a kormányzást is megosztják, ezért azt kérik, hogy egymás mellett legyen a nevük a szavalólapokon. A DK erre úgy reagált: bohózatba fulladhat az előválasztás ettől az ötlettől, ezért nem támogatják a korábban elfogadott szabályok megváltoztatását – közölte hétfőn az RTL.

Hiába szeretné Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter, hogy a szavazólapon egymás melett szerepeljen a nevük, ez nagy valószínűséggel, nem fog megvalósulni. Legalábbis a DK szerint nem.

„Ha Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter nem tud dönteni a személyes konfliktusukban, még az is jobb, ha feldobnak egy húszforintost, és fej vagy írás alapján döntik el, hogy melyikük legyen a jelölt, mint az, hogy megpróbálják nevetségessé tenni az egész előválasztást”

– nyilatkozta Molnár Csaba, a DK EP-képviselője hétfőn az RTL Klubnak. 

Dobrev Klára véleménye sem tért el Kárácsonyék ötletével kapcsolatban: Hétfő este az ATV Egyenes Beszéd című műsorban Dobrev “kicsit zavarosnak” minősítette Karácsonyék javaslatát. Miután kedden mennek nyomdába a szavazólapok, az, hogy ketten vannak egy sorban, az „nem tűnik valószínű forgatókönyvnek”. Dobrev azt is mondta: „nem lehet ezt menet közben kitalálni, hogy tandemben indulnak” – fogalmazott a 24.hu.

De hiába a szándék, ha a szabályok sem teszik lehetővé a kezdeményezést. „Az eredeti szabályok úgy szólnak, hogy a második fordulóba azok a miniszterelnök-jelöltek jutnak be, akik elérték a 15%-ot, következésképpen, aki nem érte el, az nem indulhat el. Aki pedig elérte és nem akar elindulni, miniszterelnök-jelöltről van szó, nem más pozícióról választanak a választók, csak egy név szerepelhet. Tehát ebben a helyzetben le fog egyszerűsödni, két szereplős lesz ez a verseny, és bárki bármilyen megállapodást kötött, ezt ilyen értelemben a szavazólap nem fogja tükrözni” – fejtette ki az ATV-nek Magyar Gíörgy, a Civil Választási Bizottság elnöke. 

 

(Kiemelt kép: Dobrev Klára, Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter a miniszterelnök-jelöltek vitáján. Fotó: Dimény András / 168.hu)