Hetek kérdése, és mindent letarol a rettegett omikron-mutáns

Átveheti a delta helyét a legelterjedtebb variánsként.

2021. december 2., 20:48

Szerző:

Az omikron-variáns néhány hónapon belül a COVID-19 fertőzések több mint feléért lesz felelős Európában – írja a Reuters az Európai Unió közegészségügyi hivatal csütörtöki közleménye alapján. A variáns megjelenése óta súlyos omikronos megbetegedéseket még nem diagnosztizáltak a régióban.

Egyelőre ugyan nincs meggyőző bizonyíték az omikron fertőzőképességére vonatkozóan, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) koronavírussal foglalkozó vezetője, Maria van Kerkhove szerdán azt mondta, az ügynökség várhatóan napokon belül rendelkezik majd adatokkal erről. A francia kormány tudományos tanácsadója, Jean-Francois Delfraissy azt mondta, hogy január végén omikron veheti át a delta helyét, ami most terjed és domináns a kontinensen.

Európában az eddig detektált omikronos esetek fele tünetmentes volt, a másik fele pedig csak enyhe tüneteket mutatott. Egyetlen esetben sem fordult elő súlyos betegség vagy haláleset, írja a Portfolio. Azoknál az eseteknél, amelyeknél vannak adatok az életkorra és az oltottsági állapotra vonatkozóan, a legtöbb fiatal és teljesen beoltott volt.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)

17:04

Vasárnap néhány órára kisüthet a nap, ám a keleti országrészben erősebb felhősödés várható. Bár veszít az erejéből, erős marad a szél. Éjszaka a kemény fagyok is megérkeznek. 

16:55

A Magyar Orvosi Kamara meghatározta követeléseit, politikai és társadalmi konszenzust várnak el az ellátás javítása érdekében.  Követeléseik nyomatékosításaként a magyar orvosok képviselői úgy határoztak, nem viszik tovább a rossz egészségügyi rendszert a hátukon: a tagság eredményes tárgyalás hiányában a kórházak ügyeleteit biztosító önkéntes többletmunka felfüggesztése, az új háziorvosi ügyeleti szerződések aláírásának megtagadása és feladatellátási szerződéseik felmondása mellett dönt.

16:23

Donáth Anna, a Momentum Mozgalom korábbi elnöke, európai parlamenti képviselő jövőértékelő beszédet tartott. A párt EP-képviselője gyermekvállalás miatt nem indult újra a tisztújításon, a pozíciót jelenleg Gelencsér Ferenc tölti be.