Hegyekben állt a szemét a főváros körüli erdőkben

Több mint 1600 köbméter, azaz 19 kamionnyi hulladékot szállított el a környékbeli erdőkből, Nagykovácsiból, valamint Budapest X. és XVII. kerületéből a Pilisi Parkerdő.

2021. június 11., 12:01

Szerző:

A felszámolt illegális hulladéklerakókban – feltehetően a lakott területek közelsége miatt – az építési hulladék és a gumiabroncs „vezetett”, ez tette ki az összes szemét 70 százalékát. A második leggyakoribb hulladékból, a gumiabroncsból 240 köbmétert szedtek össze az erdőkből, míg a harmadik a szilárd ipari lom – megunt, elromlott és kidobott készülékek, berendezések – volt, ebből 183 köbmétert távolítottak el.

A kommunális hulladék mennyisége 66 köbmétert tett ki. A munkálatok során az erdészek 4 köbméter palát is találtak, amely veszélyes hulladéknak minősül, rákkeltő azbeszttartalma miatt. Az erdők megtisztítása során több helyen növényzettel már teljesen benőtt szeméthalmokra bukkantak.

A Pilisi Parkerdő eredetileg 570 köbméterre becsülte az illegális hulladék mennyiségét, amely töredéke az eltávolított 1600 köbméternyi hulladéknak. Mivel az illegális szemétlerakók a leghatékonyabban a megelőzéssel szüntethetők meg, ezért a Pilisi Parkerdő több sorompót és tiltó táblákat is kihelyez a legveszélyeztetettebb területekre, hogy megakadályozza a behajtást és a hulladék lerakását.

(Kiemelt kép: Pilisi Parkerdő)