Hatósági vizsgálat indult a Figyelő feketelistája miatt

2018. május 30., 14:56

Szerző:

Tényi István a Schmidt Mária lapjában, a Figyelőben megjelentetett cikk miatt a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordult. Péterfalvi Attila, a hatóság elnöke arról tájékoztatta a bejelentőt, hogy vizsgálatot indítanak az ügyben – írja a 24.hu.

A „főfeljelentő” Tényi István úgy gondolta, hogy A Spekuláns emberei című cikk törvény- és alkotmánysértő lehet, ezért kért vizsgálatot.

A kormányközeli lapban április 12-én jelent meg az említett írás, ami Soros György állítólagos zsoldosait listázza. A feketelistára felkerültek civilek, újságírók, egyetemi oktatók, de Chikán Attila, az első Orbán-kormány gazdasági minisztere és két elhunyt személy is szerepelt rajta.

Fotó: Ágoston Zoltán

A hetilap cikke nemcsak Magyarországon okozott felháborodást, az Amerikai Egyesült Államok Nagykövetsége is elítélte Schmidt Máriáék akcióját. A Mérték Médiaelemző Műhely a Médiatanácshoz fordult, közigazgatási eljárást kérve a hetilappal szemben.

Számos intézmény, tanszék, civil szervezet tiltakozott a listázás miatt, az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosi Hivatala a magyar kormányhoz fordult.

Tényi István közérdekű feljelentéseiről ismert, Kósa Lajos 1300 milliárdos botránya ügyében több feljelentést is tett.

Hétfőn még napos idő várható, majd kedden hidegfront érkezik megélénkülő széllel, és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Csütörtök reggelre csökken a felhőzet, és visszatér a napsütés, de a hőmérséklet csúcsértéke kissé visszaesik, 20-24 Celsius-fok körül alakul - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.