Határoztak már az MTA-n az új működési formát kidolgozó bizottságok létrehozásáról, de még nem kezdték el a munkát

2019. március 15., 19:39

Szerző: Bíró Veronika

Valóban határoztak a Magyar Tudományos Akadémián 4 olyan munkabizottság létrehozásáról, amelyek a Lovász László MTA-elnök és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter által aláírt szándéknyilatkozatnak megfelelő javaslatot dolgozzák ki. A delegáltak kiválasztása már megkezdődött, de az elnök még nem döntött róluk, így egyelőre a munkát sem kezdték meg – jelentette be az MTA Facebook-oldalán.

Tegnap megírtuk, hogy információink szerint már elkezdődött az MTA-n a javaslatok kidolgozása, annak ellenére, hogy se az MTA Elnöksége, se az intézmény legfőbb döntéshozó szerve, a Közgyűlés nem döntött még arról. Az MTA és az ITM közös szándéknyilatkozata szerint ugyanis az MTA elnöke tudomásul vette a kormány szándékát, miszerint az MTA kutatóintézet-hálózatát az akadémia szervezetén kívül kívánja működtetni, a vagyonát azonban megtarthatja az intézmény. Azt egyelőre nem tudni, hogy a kutatóintézetek milyen formában működnének tovább, ennek részleteit dolgozzák ki a következő hetekben. Ehhez áll fel a 4 bizottság.

Az MTA cikkünk megjelenése után ma az alábbiakat közölte bejegyzésében:

„A következő hetekben a tárgyaló felek kidolgozzák az MTA-ITM szándéknyilatkozat részleteit, és az így születő javaslat az Elnökség állásfoglalásának függvényében az Akadémia legfőbb döntéshozó testülete, a Közgyűlés elé kerül. Március 8-án a tárgyaló felek 4 munkabizottság (stratégiai, szervezeti, jogi és gazdálkodási) felállítását határozták el a kölcsönösen elfogadható működési konstrukció kidolgozása érdekében. Az MTA megkezdte saját delegáltjainak kiválasztását, de az MTA elnöke még nem döntött a személyükről. A bizottságok még nem álltak fel, és nem kezdték meg a munkát.”