Hatalmas hibát vettek észre a Magyar Zene Házán

Erre nem gondolt a japán sztárépítész.

2022. január 23., 12:43

Szerző:

A napokban átadták a Liget-projekt újabb épületét, a Sou Fujimoto japán sztárépítész által tervezett Magyar Zene Házát. A legtöbb vélemény szerint a bejáráson megtapasztalhatták, hogy egyedülálló épületről van szó, azonban úgy tűnik, egy komoly hibát is felfedeztek az épületben.

Zubreczki Dávid építész szerint azontúl hogy nem a Városligetben kellett volna megépíteni az épületet, komoly gondot jelent az épület a környéken lévő állatok számára is. Mint azt Facebook-bejegyzésében írja, 2018 óta több figyelmeztetést is írt az épület hatásait illetően: „a fás-bokros területet tükröző nagy üvegfelületek évi több száz madár pusztulását okozhatják.”

„A hatalmas üvegfelületek rendkívül veszélyesek a madarakra nézve. Főleg ott, ahol nem más házakat tükröznek vissza, hanem fákat, bokrokat, zöldet. Vagy, ahol a madarak "átlátnak" a házon. Az ilyen felületeket egyszerűen nem érzékelik, és olyan erővel repülnek neki, hogy elpusztulnak. A Magyar Zene Háza pont ilyen üvegpalota lesz” 

– írta Zubreczki 2020-ban, aki elmondta, a januári bejáráson egy halott madár fogadta az épület előtt.

(Kiemelt kép: A Liget Budapest Projekt keretében megépült Magyar Zene Háza 2021. december 16-án. Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

 

 

15:57

Az ország számos pontján nyilvános hanukai gyertyagyújtást szervez az EMIH – Magyar Zsidó Szövetség. Köves Slomó vezető rabbi szerint most, amikor Izrael a fennmaradásáért küzd, különösen időszerű az ünnep reményteljes üzenete: a fény legyőzi a sötétséget.