Három településen tartanak időközi önkormányzati választást

Három településen tartanak ma időközi helyi önkormányzati választást: Pacsán polgármestert és képviselőket, Békésen és Tatabányán pedig egyéni választókerületi képviselőt választanak.

2023. június 11., 08:44

Szerző:

A Zala vármegyei Pacsán azért rendeznek választást, mert a település képviselő-testülete márciusban a feloszlásáról döntött. Az időközi választáson a polgármesteri tisztségért két független jelölt indul, a hat képviselői helyre pedig 13 független jelölt, valamint a Magyar Kétfarkú Kutya Párt jelöltje pályázik. A választói névjegyzékben több mint 1300 helybéli szerepel.


Békés vármegye névadó településén, Békésen az 1. számú egyéni választókerületben azért tartanak időközi választást, mert az eddigi képviselő, Füredi János (Fidesz-KDNP) március elején családi okokra hivatkozva lemondott tisztségéről. A képviselő-választáson három jelölt indul: egy a Fidesz-KDNP, egy a Mi Hazánk Mozgalom és egy pedig függetlenként. A névjegyzékben több mint kétezer választópolgár szerepel.


A Komárom-Esztergom vármegyei Tatabányán szintén egyéni választókerületi képviselőt választanak, ugyanis a 2. számú egyéni választókerület képviselője, a 2019-ben megválasztott Schmidt Csaba (Fidesz-KDNP) március 19-én elhunyt. Az időközi választáson öt jelölt indul: egy függetlenként, egy a Mi Hazánk Mozgalom, egy a Fidesz-KDNP, egy a Generációk Tatabányáért Egyesület, egy a Megoldás Mozgalom, egy pedig a Párbeszéd-DK-LMP-Momentum-MSZP jelöltjeként. A választókerület névjegyzékében 5500 helybéli szerepel.


A főváros XVIII. kerületének horvát nemzetiségi választópolgárai nemzetiségi önkormányzati képviselőket választanak, mert a képviselők száma a településen a szükséges létszám alá csökkent.


Szavazni reggel hattól este hét óráig lehet.

(Fotó: Karancsi Rudolf / 168.hu)

Nőtt az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma a múlt héten a Népegészségügyi központ szerint. 

A főváros térségében egyre inkább az eső lesz a jellemző az ónos eső helyett – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebookon a csütörtök késő délutáni adatok alapján.