Három miniszterelnök-jelölt juthat tovább az előválasztás második körébe

A jelöltek augusztus 23-án kezdhetik gyűjteni az aláírásokat és szeptemberben egyszerre tartják meg a voksolást az egyéni jelöltekre és a miniszterelnök-jelöltekre.

2021. március 9., 08:54

Szerző:

Hogy két fordulós előválasztáson döntene az ellenzék a hat párt közös miniszterelnök-jelöltjéről, azt már lehetett tudni korábban is. Arról azonban eddig nem beszéltek a pártok, hogy milyen feltételekkel lehet majd bejutni a második körbe. Több különböző pártból is megerősített információk szerint három jelölt juthat be a második fordulóba, a bejutási küszöböt pedig 15 százalékban állapították meg - írja a 24.hu.

Minderről január végén állapodtak meg a pártok, amikor arról is elvi megállapodás született, hogy – miként azt a 168 is megírta – mind a 106 körzetben tartanak előválasztást. Ezt azonban egyrészt azért nem kommunikálták az év elején, mert először minden részletszabályról meg akarnak állapodni, illetve az előválasztást lebonyolító Országos Előválasztási Bizottság megalakítására várnak. A hallgatás másik indoka pedig az, hogy nem minden fél elégedett maradéktalanul a megállapodással, többen azt mondják, hogy változtatni kellene ezeken a kereteken. Múlt pénteken úgy értesültünk, hogy a közös listás helyekről majd csak a miniszterelnök-jelöltek és az egyéni körzetek indulóinak előválasztása után dönt sz ellenzéki összefogásban résztvevő hat párt.

Eddig hárman jelezték, hogy indulnak miniszterelnök-jelöltként: először Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere, másodikként Jakab Péter Jobbik-elnök, majd Fekete-Győr András, a Momentum elnöke is bejelentkezett. Pletykánál erősebb híresztelések szerint még két esélyes induló lehetséges: a DK Dobrev Klárát indíthatja, az MSZP pedig továbbra is a párbeszédes Karácsony Gergely jelölését favorizálja. A főpolgármester indulását sokan biztosra veszik, de ő ezt még lebegteti. Az LMP-ben egyelőre nincs döntés, de a 24.hu úgy tudja, ha Karácsony elindul, őt támogatná a zöldpárt. Ahogy korábban beszámoltunk róla: a potenciális miniszterelnök-jelöltek népszerűségét február végén mérte meg a Medián: a népszerűségi versenyben Karácsony Gergely (39%) vezet. Őt Jakab Péter (32%) és Dobrev Klára (25%) követi. Márki-Zay Péter 22, Fekete-Győr András 10 százalékon áll. 

Az előválasztás menetrendje jelenleg úgy néz ki, hogy a jelöltek augusztus 23-án kezdhetik gyűjteni az aláírásokat – egyéni indulóknak 400, a miniszterelnök-jelölteknek 20 ezer támogatói szignót kell összeszedniük –, és szeptemberben egyszerre tartják meg a voksolást az egyéni jelöltekre és a miniszterelnök-jelöltekre. Majd októberben a fent leírt szabály szerint két (ha a harmadik helyezett nem éri el a 15 százalékos határt) vagy három miniszterelnök-jelölt mérkőzhet meg az ellenzék vezetéséért – írja a lap.

(Kiemelt kép: Facebook)

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.