Hankó Balázs lesz Csák János utódja

A felsőoktatásért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkár, Hankó Balázs lesz az új kulturális és innovációs miniszter. 

2024. június 10., 12:36

Szerző:

Megtiszteltetés és felelősség az, hogy a miniszterelnök a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) vezetésére kért fel, „nem posztot, hanem feladatot kaptam” – mondta Hankó Balázs hétfőn az MTI-nek adott interjújában. Hankó köszönetet mondott Csák János leköszönő miniszternek, akitől az elmúlt években sokat tanult a vezetésről és a diplomáciáról. Az ő munkáját kívánom folytatni – hangsúlyozta. A kormányzati tapasztalatairól azt mondta, hogy már sokfajta helyzetben segítette az elmúlt években a kormány munkáját: volt már tanácsadó, miniszteri biztos, helyettes államtitkár és államtitkár is. 

A minisztériumban 2022 nyarától felsőoktatásért felelős helyettes államtitkárként, majd 2022 decemberétől pedig négy terület, a felsőoktatás, szakképzés, felnőttképzés, innováció államtitkáraként végezte feladatát. Ugyanakkor már 2010-től az egészségügyért felelős államtitkárságon tanácsadóként dolgozott, ezt követően pedig 2017-től, mint az orvosegyetemek fejlesztéséért felelős miniszteri biztos, majd 2020 nyarától mint felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár dolgozott Palkovics László miniszter mellett. 

Hankó Balázs gyógyszerész és egyetemi oktató is volt korábban

Hankó Balázs szakmai hátteréről azt közölte, hogy eredendően gyógyszerész és egyetemi oktató, de az utóbbi években közszolgálatban dolgozott különféle vezetői állásokban. 2001-ben végzett a Semmelweis Egyetemen, ahol egyszerre kezdődött el a gyógyszerészi és az oktatási-kutatási pályája. 2022-ben habilitált és 2023-ban kapta egyetemi tanári, professzori kinevezést a Semmelweisen. 

Az egyetem vezetésében Merkely Béla rektor stratégiai helyettese volt a helyettes államtitkári kinevezéséig, 2020 nyaráig. Felesége is gyógyszerész, akivel közösen végeztek az egyetemen. Négy gyermekük közül a legidősebb már egyetemista, második gyermekük most érettségizik, és a másik kettő is gimnazista. Családjuk aktívan közreműködik a Gödöllő közösségi és egyházközösségi életben. 

Szakmai tervek

Az újonnan kinevezett miniszter szakmai terveiről kiemelte, hogy mindenekelőtt a versenyképesség erősítése a feladata. 

Meggyőződésem, hogy egyetemeinknek, szakképzésünknek, felnőttképzésünknek, innovációnknak a magyar gazdaság szolgálatában kell állnia. Azon fogok dolgozni a számok nyelvén, hogy legyen egy egyetemünk 2030-ra a világ legjobb 100 intézménye között, legalább három az Európai legjobb 100-ban. Célom, hogy Magyarország legyen Európa 10 leginnovatívabb országa között – fogalmazott Hankó Balázs

Az interjúban elhangzott az is, hogy a szakképzésben is van teendő: tavaly az EB-n a magyar szakképzés ezüstérmes lett, így most az a cél, hogy legközelebb legyen aranyérmes. A kulturális területen pedig két célt tűzött ki: a nemzeti identitásunk megőrzését és a magyar kulturális élet értékközvetítő szerepének erősítését.

(Képünk illusztráció, forrás: Hankó Balázs hivatalos Facebook-oldala)
 

A MOHU betétdíjas csomagolásait visszaváltó automatákkal kapcsolatban elég eltérő tapasztalatokkal gazdagodhattunk az elmúlt hetekben. Volt olyan bolt, ahol nem működött, megint máshol pedig flottul ment minden. A 24.hu arra kérte a munkatársait, számoljanak be a személyes tapasztalataikról.